Mégis elítélték Vojislav Šešelj csetnikvezért

2018 április 11., szerda 12:37

A korábbi felmentést visszavonva tíz év börtönre ítélte emberiesség elleni bűncselekmények miatt Vojislav Šešelj csetnikvajdát szerdán az ENSZ nemzetközi törvényszéke.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai bíróság 2016 márciusában bizonyíték hiányában a vádpontok mindegyike alól felmentette, majd szabadlábra helyezte Šešeljt. Az ügyészség fellebbezést nyújtott be a verdikt ellen. 

Vojislav Seselj és párttársai Joe Biden korábbi amerikai alelnök látogatása ellen tüntetnek 2016 augusztusában Fotó: ALEXA STANKOVIC/AFP

Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT), mely megbízatásának lejárta után átvette a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) fennmaradó ügyeit, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökének távollétében hirdette ki a másodfokú ítéletet, melynek értelmében 

Šešelj szabadlábon maradhat, miután több mint 11 évet már letöltött korábban a hágai törvényszék börtönében. 

A most 63 éves politikust bűnösnek találták egyebek mellett a szerbiai horvát népcsoport tagjainak deportálása és üldöztetése miatt, a többi vádpont alól azonban felmentették. Ő korábban mindössze annyit közölt: „nem érdekli” az ítélet. 

Šešeljt sokan felelősnek tartják a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, neki pedig nagy szerepe volt a toborzásukban, nacionalista gyűlöletbeszédei ugyanis jelentősen hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához. 

Vojislav Seselj interjúban beszél Nagy Szerbia megteremtésének fontosságáról Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Rossz egészségi állapotára való tekintettel a hágai törvényszék 2014-ben ideiglenesen szabadlábra helyezte, aki Szerbiában visszatért a politikai életbe, folytatva a szélsőségesen nacionalista retorikát. 

Az általa vezetett Szerb Radikális Párt a 2015-ös előrehozott parlamenti választáson a harmadik helyen végzett. 

Az 1991-1995-ös délszláv háborúban több mint 100 ezren vesztették életüket, és milliók hagyták el otthonukat. (MTI)