Tíz év alatt annyit romlott a szabadságjogok helyzete Magyarországon, mint még sehol Európában

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyûlési képviselõ-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-énFotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Még soha egyetlen ország esetében nem történt olyan a Freedom House 23 éve kiadott jelentéseinek történetében, mint Magyarországgal. Az elmúlt tíz évben a magyar szabadságindex minden évben tovább romlott, és egyelőre nem látszik a vége a sorozatnak. 

A washingtoni központú jogvédő szervezet minden évben elemzi a szabadságjogok alakulását Európában és világszerte.  Az idei jelentés kiemelten foglalkozik a Közép-Európában egyre hangsúlyosabb illiberális kurzusok működésével, és arra figyelmeztet, hogy a magyar és a lengyel példa rossz mintával szolgálhat más európai országok számára is. 

Ami megkülönbözteti ezeket a rezsimeket a szabadságjogokat tisztelő hatalmaktól, az az, ahogyan a civil szférához és a független sajtóhoz közelítenek - írja a jelentés, és a szervezet nem titkolja, hogy az Európai Unió egyelőre nem találja a fogást az illiberális-populista kormányok politikáján. 

Az elmúlt tíz évben a magyar és a bolgár demokrácia állapota is romlott és rossz úton vannak a lengyelek is. A Freedom House szerint ezeknél az országoknál komolyan fel lehet vetni azuniós szavazat megvonásával járó  7-es cikkely élesítését is, annál is inkább, mert a magyar kormányt láthatóan semmi nem tudja letéríteni az orosz útról. 

A jelentés nevesíti a CEU-ról és a civilekről szóló törvényeket, és kiemeli, hogy a magyar kormány a végtelennek látszó sorosozással „párhuzamos valóságot” épít a magyar választópolgároknak. A Freedom House arra számít, hogy újraválasztásával Orbán Viktor és kormánya folytatja harcát a szabadságjogok ellen. (Freedom House)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.