Visszavonul Paul Ryan, az amerikai képviselőház elnöke

külföld
2018 április 11., 12:31

Paul Ryan bizalmasainak már bejelentette, hogy nem kíván újraindulni képviselői posztjáért a novemberi félidős választásokon. Ez sok szempontból komoly csapás a Republikánus pártnak:

  • Ryan volt a képviselőház vezetője, ekként az egyik fő közjogi méltóság az országban;
  • a republikánusok az ő visszavonulása nélkül is gondban lennének a félidős választásokon, ahol még újrainduló jelöltjeik is veszélyben vannak. Ryan biztos befutónak számított volna, a helyére pályázó, még ismeretlen párttársa már nem feltétlenül.

Emellett Ryan döntése azt is megmutatja, mennyire erodálja Trump elnöksége a hagyományos pártelitet. Barátai szerint Ryan, aki egész politikai karrierjét az adóreformra tette fel, annak elfogadása után már nehezen viselte azt a rengeteg frusztrációt, amit a párt frakciói és az elnökkel folytatott állandó taktikázás jelentett. "Végtelenül frusztrálónak" élte meg a munkáját, részben Trump miatt is, írja a Ryan terveiről beszámoló Axios.

Ryan még csak 48 éves, így barátai és bizalmasai azt még nem zárnák ki, hogy miután 2012-ben az alelnök-jelöltségig jutott, ne próbálkozna meg még egyszer az elnökjelöltség megszerzésével.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.