Tibetiek utáni kémkedéssel gyanúsítanak egy svéd-kínait

Kémkedés címén vádat emeltek Svédországban egy kínai születésű, de svéd állampolgárságú férfi ellen, aki a hatóságok szerint Kína megbízásából információkat gyűjtött Svédországban élő tibeti menekültekről – közölte a svéd ügyészség.

Mats Ljungqvist ügyész azt mondta: „Ez különösen súlyos bűncselekmény, mert a kémkedés nagyon sebezhető emberek kárára történt.”

A svéd biztonsági szolgálat (SAPO) közölte: a férfit február végén vették őrizetbe, azóta együttműködik más európai országok rendőrségeivel is. A SAPO egy ideig nyomon követte, hogy a férfi hogyan gyűjtött információkat a Svédországban élő tibetiek körében, és hogyan adta át ezeket az adatokat egy másik, meg nem nevezett ország hírszerzési tisztségviselőjének.

Ljungqvist szerint a férfi személyes ügyeket érintő információkat gyűjtött: lakcímeket és családi kapcsolatokról, politikai tevékenységről, találkozókról, utazásokról szóló adatokat.

Stockholm és Peking viszonya már feszült egy ideje. Kínában több hónapja fogva tartanak egy svéd állampolgársággal is rendelkező hongkongi könyvkereskedőt azzal a gyanúval, hogy államtitkokat szivárogtatott ki az országból. Kuj Min-haj vezető kínai politikusokról szóló botránykönyvek kiadására szakosodott, és olyan műveket is árult, amiket Peking betiltott. Január 20-án szállította le a kínai rendőrség egy Pekingbe tartó vonatról. Az esetnek a vele utazó svéd diplomaták is szemtanúi voltak. A kínai hatóságok határozottan elutasították a svédek kérését, hogy engedjék szabadon Kuj Min-hajt. Margot Wallström svéd külügyminiszter az ügy miatt hevesen támadta Pekinget. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.