Az amerikai kormány szerint Aszad ötvenszer vetett be vegyi fegyvert

Amerikai becslések szerint legalább ötvenszer vetett be vegyi fegyvert a háborúban Bassár el-Aszad szíriai elnök - jelentette ki pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet. 

Továbbra is ritka feszült a helyzet, miután nemzetközi segélyszervezetek egybehangzó véleménye szerint az Aszad-rezsim ismét vegyi fegyvereket vethetett be saját népe ellen. Erre válaszul Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegetőzött a Twitteren, hogy „mennek a rakéták”, majd egy nappal később már azt mondta, hogy mennek, igen, de nem mondja meg: „lehet, hogy nagyon hamar, vagy egyáltalán nem annyira hamar!” Aszad legfontosabb szövetségese, az orosz kormány erre nem minden alap nélkül reagálta azt, hogy a nemzetközi politikának talán nem attól kellene függnie, hogy egy ember éppen milyen hangulatban ébred.

Vaszilij Nyebenzja és Nikki Haley az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésénFotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a szíriai vegyi-fegyvertámadással kapcsolatos növekvő feszültségek teljes körű katonai szembenállásba torkollhatnak. Felelősségteljes magatartásra szólította fel a szíriai konfliktusban érintett országokat, miután Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok katonai csapásra készül megtorlásul a dúmai támadás miatt. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, Franciaországot és Nagy-Britanniát, hogy Aszad kormányának az elűzésében és Oroszország visszatartásában érdekeltek. 

Közben megérkezett a vegyifegyver-ellenőrök első csoportja Szíriába. Az ENSZ háborús ügyek kivizsgálásában illetékes nyomozói elítélték a dúmai vegyifegyver-támadást, és bizonyítékot követeltek a jövőbeli nyomozás megindítása érdekében. „Az ilyen támadások elkövetőit azonosítani kell, és felelősségre kell vonni” - áll az ENSZ Szírai Nemzetközi Nyomozó Bizottságának Genfben kiadott közleményében. (Reuters, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.