Az amerikai kormány szerint Aszad ötvenszer vetett be vegyi fegyvert

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Amerikai becslések szerint legalább ötvenszer vetett be vegyi fegyvert a háborúban Bassár el-Aszad szíriai elnök - jelentette ki pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet. 

Továbbra is ritka feszült a helyzet, miután nemzetközi segélyszervezetek egybehangzó véleménye szerint az Aszad-rezsim ismét vegyi fegyvereket vethetett be saját népe ellen. Erre válaszul Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegetőzött a Twitteren, hogy „mennek a rakéták”, majd egy nappal később már azt mondta, hogy mennek, igen, de nem mondja meg: „lehet, hogy nagyon hamar, vagy egyáltalán nem annyira hamar!” Aszad legfontosabb szövetségese, az orosz kormány erre nem minden alap nélkül reagálta azt, hogy a nemzetközi politikának talán nem attól kellene függnie, hogy egy ember éppen milyen hangulatban ébred.

Vaszilij Nyebenzja és Nikki Haley az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésénFotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a szíriai vegyi-fegyvertámadással kapcsolatos növekvő feszültségek teljes körű katonai szembenállásba torkollhatnak. Felelősségteljes magatartásra szólította fel a szíriai konfliktusban érintett országokat, miután Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok katonai csapásra készül megtorlásul a dúmai támadás miatt. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, Franciaországot és Nagy-Britanniát, hogy Aszad kormányának az elűzésében és Oroszország visszatartásában érdekeltek. 

Közben megérkezett a vegyifegyver-ellenőrök első csoportja Szíriába. Az ENSZ háborús ügyek kivizsgálásában illetékes nyomozói elítélték a dúmai vegyifegyver-támadást, és bizonyítékot követeltek a jövőbeli nyomozás megindítása érdekében. „Az ilyen támadások elkövetőit azonosítani kell, és felelősségre kell vonni” - áll az ENSZ Szírai Nemzetközi Nyomozó Bizottságának Genfben kiadott közleményében. (Reuters, MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.