Az amerikai kormány szerint Aszad ötvenszer vetett be vegyi fegyvert

külföld
2018 április 13., 16:09
comments 31

Amerikai becslések szerint legalább ötvenszer vetett be vegyi fegyvert a háborúban Bassár el-Aszad szíriai elnök - jelentette ki pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet. 

Továbbra is ritka feszült a helyzet, miután nemzetközi segélyszervezetek egybehangzó véleménye szerint az Aszad-rezsim ismét vegyi fegyvereket vethetett be saját népe ellen. Erre válaszul Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegetőzött a Twitteren, hogy „mennek a rakéták”, majd egy nappal később már azt mondta, hogy mennek, igen, de nem mondja meg: „lehet, hogy nagyon hamar, vagy egyáltalán nem annyira hamar!” Aszad legfontosabb szövetségese, az orosz kormány erre nem minden alap nélkül reagálta azt, hogy a nemzetközi politikának talán nem attól kellene függnie, hogy egy ember éppen milyen hangulatban ébred.

Vaszilij Nyebenzja és Nikki Haley az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén
photo_camera Vaszilij Nyebenzja és Nikki Haley az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a szíriai vegyi-fegyvertámadással kapcsolatos növekvő feszültségek teljes körű katonai szembenállásba torkollhatnak. Felelősségteljes magatartásra szólította fel a szíriai konfliktusban érintett országokat, miután Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok katonai csapásra készül megtorlásul a dúmai támadás miatt. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, Franciaországot és Nagy-Britanniát, hogy Aszad kormányának az elűzésében és Oroszország visszatartásában érdekeltek. 

Közben megérkezett a vegyifegyver-ellenőrök első csoportja Szíriába. Az ENSZ háborús ügyek kivizsgálásában illetékes nyomozói elítélték a dúmai vegyifegyver-támadást, és bizonyítékot követeltek a jövőbeli nyomozás megindítása érdekében. „Az ilyen támadások elkövetőit azonosítani kell, és felelősségre kell vonni” - áll az ENSZ Szírai Nemzetközi Nyomozó Bizottságának Genfben kiadott közleményében. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.