Donald Trump kiadta a parancsot: péntek éjjel légicsapás-sorozatot hajtottak végre Szíriában

külföld
2018 április 14., 05:17
comments 296

Helyi idő szerint este kilenckor jelentette be Donald Trump a Fehér Házban, hogy elrendelte a légicsapások megindítását Szíria ellen. Az amerikai elnök közölte, hogy az április 7-én a kelet-gútai Douma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra válaszolva adott utasítást célzott támadásokra. Hozzátette: az Egyesült Államok nem egyedül, hanem az Egyesült Királysággal és Franciaországgal egyeztetve és együttműködve hajtja végre a beavatkozást a szíriai kormány feltételezett vegyifegyver-raktárai ellen. A légicsapás-sorozat az eddigi legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen.

Trump beszédében arra figyelmeztetett, hogy a támadás célja a vegyi fegyver használat megakadályozása. Szerinte az, ami Doumában történt

"nem egy ember tettei voltak. Ez egy szörnyeteg által elkövetett bűncselekmény volt". 

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Amerikai médiaértesülések szerint Tomahawk robotrepülőgépeket vetettek be a támadás során, helyi beszámolók hat robbanást hallottak Damaszkusz körül. 

Nem sokkal Trump bejelentése után Theresa May brit miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a közös akció célja az Aszad-kormány vegyifegyver-kapacitásának leépítése volt, nem pedig a polgárháború további eszkalálása. 

Damaszkusz külvárosa a nyugati légitámadás után
photo_camera Fotó: HANDOUT / STR/AFP

James Mattis amerikai védelmi miniszter péntek éjjel tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szíriai légicsapások során megpróbálták elkerülni, hogy civilek is áldozatul essenek. Hozzátette:

az Egyesült Államok és szövetségesei sokkal erőteljesebb csapást hajtottak végre, mint tavaly.

A csapásmérés egyszeri volt, mondta. Olyan célpontokat, amikről korábbi hírszerzési jelentések azt állították, hogy ott szír vegyifegyver-készletek találhatók. Joseph Dunford tábornok újságírói kérdésre válaszolva elárulta, hogy az első csapások azt a kutatóintézetet célozták meg, ahol feltételezések szerint a vegyi fegyverek kifejlesztése folyik, és azt a fegyverraktárt is érintették, ahol vegyifegyver-készletek találhatók. Hozzátette: 

az oroszokat előzetesen nem tájékoztatták a lehetséges célpontokról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.