Bocsánatot kért a Starbucks, amiért egy philadelphiai üzletükben rendőrt hívtak két afroamerikaira

külföld
2018 április 15., 09:03
comments 227

Közleményben volt kénytelen magyarázkodni a Starbucks azután, hogy egy philadelphiai üzletük alkalmazottai ráhívták a rendőröket két, afroamerikai vendégükre.

link Forrás

A rendőröket birtokháborítás miatt riasztották, ami elég különös vád egy közforgalmú intézménytől. Az esetről készült felvételeken a kávézó többi vendége is azt magyarázza a kiérkező rendőröknek, hogy a két férfi az ég világon semmit se csinált, amiért le kéne őket tartóztatni. Ettől függetlenül a rendőrök őrizetbe vették a két afroamerikait, mert azok háromszori felszólításuk ellenére se voltak hajlandók elhagyni az üzletet.

Mondjuk a rendőrök felszólításán túl erre sok okuk nem lett volna, tényleg nem csináltak semmit. Az egyikük az incidenst megelőzően megkérdezte az alkalmazottakat, hogy használhatja-e a vécét. Ezt megtagadták tőle, mert a cég belső szabályzata szerint a vécét csak fizető vendégek használhatják. A férfi nem is használta a vécét, csak visszaült a barátaihoz, de a bolt alkalmazottai mégis ráhívták a rendőröket, mert az üzlethelyiséget - ahol teljes joggal tartózkodhattak - már nem voltak hajlandók elhagyni.

"Elnézést kérünk a két érintett személytől és vendégeinktől. Csalódottak vagyunk, hogy letartóztatták őket" - magyarázkodott közleményében a Starbucks. "Nagyon komolyan vesszük ezeket az eseteket, és nyilvánvalóan még van tennivalónk az ügyben, hogy hogyan kéne kezelni az ilyen incidenseket" - írták.

A philadelphiai rendőrfőnök, Richard Ross ugyanakkor a rendőröket védelmébe vette, szerinte ők a riasztás alapján megfelelően jártak el, jogukban állt előállítani a két afroamerikait. "Afroamerikaikén tisztában vagyok az előítéletekkel. Elkötelezettei vagyunk az előítéletektől mentes, igazságos rendfenntartásnak, és nem is tűrünk el mást a kapitányságon" - mondta.

Tájékoztatása szerint amúgy az őrizetbe vett férfiakat azóta már szabadon is bocsátották, mert a Starbucks "már nem érdekelt az eljárásban". (Via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.