A Goldman Sachs végre feltette a kérdést: fenntartható üzleti modell-e az emberek meggyógyítása?

Egészségügy
2018 április 16., 06:41
comments 170

A 2008-as válság összehozásában elévülhetetlen érdemeket szerző Goldman Sachs ismét beverekedte magát a hírekbe: az élet minden területére beszivárgó befektetési bank egyik tanácsadója ugyanis biotechnológiai témában állított össze anyagot, és a génterápia potenciális terjedésével kapcsolatban arra jutott, hogy ezek a kezelések hosszabb távon árthatnak az egészségügyi üzletnek. 

A Genom-forradalom című, április 10-ei jelentés egyik elemzői kérdése így hangzott: vajon a betegek meggyógyítása lehet-e egy fenntartható üzleti modell. 

Mint az elemzésben szerepel, a jelenleg formálódó technológiák legvonzóbb aspektusa, hogy egyetlen génterápiás beavatkozással kezeljenek betegségeket, ugyanakkor ezek a kezelések nagyon más eredményt jósolnak az ismétlődő bevételek esetén, mint a krónikus terápiáknál. Salveen Richter ezután arra tért ki, hogy míg ez az irány óriási értéket jelenthet a páciensek és a társadalom számára, viszont kihívást jelenthet a géngyógyászati fejlesztők számára, akik fenn akarják tartani a cash flowjukat. 

Richter elemzésében idézte is a hepatitis C-re létező terápiás módot, a Gilead Sciences technológiáját, amely jelenleg 90 százalékos hatékonysággal gyógyít. És míg a vállalat 2015-ben 12,5 milliárd dolláros bevételre tett szerint, az elmúlt években folyamatosan zuhantak a bevételeik. A Goldman előrejelzése szerint idén már kevesebb mint négymilliárd dollár lesz. A GILD példája azt mutatta meg, hogy a hepatitis-C kezelése terén elért sikeresség miatt láthatóan csökkent a potenciális páciensek köre, ráadásul mivel egy fertőző betegségről van szó, így csökkent azoknak a száma is, akik újonnan fertőződtek meg. Az olyan betegségeknél, ahol az újonnan érintett páciensek száma stabil, például a rák esetében, a kezelési potenciál kisebb kockázatot jelent a franchise fenntarthatóságára, tette még hozzá az elemzés. 

Az elemzés terveket is eszközölt, hogy a biotechnológiával foglalkozó vállalatok hogyan keveredhetnek ki ebből a problémából: 

  • egyrészt célozhatnak fejlesztésekkel nagy piacokat: a hemophilia, azaz a vérzékenység kezelése például egy évi 9-10 milliárd dolláros üzlet, és az esetek száma 6-7 százalékkal nő évente,
  • másrészt specializálódhatnak elterjedt rendellenességekre, ilyen például az izomsorvadás, 
  • végül pedig lehetőségnek kínálta fel a GS elemzője a folyamatos innovációt és a portfólió kiterjesztését: több száz örökletes retinamegbetegedés létezik például, melyekre lehetne fókuszálni. 

(via CNBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.