Genfben fordult a szél és igencsak visszaszorultak a bevándorlóellenes jobbos populisták

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Svájci elemzők szerint elkezdett visszafelé lengeni az inga: a gazdag genfi kanton vasárnap tartott választásain elég jelentős vereséget szenvedtek az elmúlt pár évben országszerte folyamatosan erősödő populista-bevándorlóellenes pártok, miközben a zöldek és a centrista liberálisok nagyot erősödtek. Az eredményt azért is tartják figyelemreméltónak, mert jövőre országos választások lesznek.

A kantonbeli választás legnagyobb vesztese az MCG nevű újpopulista, euroszkeptikus, nacionalista és idegenellenes párt, 

ami a 2005-ös megalakulása óta minden választáson folyamatosan növelte a mandátumarányát a 100 fős Genfi Nagytanácsban, ahol sorban 9, 17 majd 20 széket szereztek meg. Most viszont 9-et elbuktak ebből, és majdnem visszazuhantak az alapításkori szintre. Az MCG egyik fő üzenete az „elveszik a munkátokat”, amit ugyanúgy értenek a bevándorlókra, mint a kantonba naponta ingázó több tízezer francia munkavállalóra.

Míg az MCG helyben erős, csak svájci szinten ismert párt, a genfi kantonválasztások másik nagy vesztese, a 11 helyéből 3-at elvesztő UDC egész Svájc legnagyobb, világszerte ismert politikai ereje. (Az UDC ráadásul csak fél százalékkal tudta megugrani a 7 százalékos bejutási küszöböt.) Ezt a hetvenes évek óta létező hagyományos centrista-agrárpártot alakította át a kilencvenes években Christoph Blocher vezérigazgató-gyártulajdonos egy proto-orbáni értelemben vett konfliktusokra építő, harsány, bevándorlóellenes jobbos populista párttá, teljesen átalakítva és jobbra elmozdítva a svájci politikai berendezkedést. (Véletlen, de neki is van egy Ráhel nevű lánya.)

A kétezres évek választásain a párt több svájci rekordot is felállított növekedésben és abszolút támogatottságban. A párt alapítása óta stabilan 11 százalék körüli listás eredményt hozott a szövetségi választásokon, de Blocher Fidesz-stílusú reformjai miatt 1999-ben egyből 15 százalékra ugrott, majd azóta egyetlen kis megszakítással folyamatos növekedést mutatott be, míg el nem érte a 2015-ös rekordját, a 29,4 százalékot.

A mostani genfi katonválasztáson a populisták hanyatlását az öt-öt plusz mandátumot szerző balos zöldek, illetve a klasszikus liberális, centrista PLR használta ki a legjobban.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.