Rejtélyes nonprofit szervezet vásárolt több tízmilliárdért állampapírokat

2018 április 16., hétfő 5:22
124

Az mfor.hu számol be érdekes jelenségről:

február végére a háztartásokat segítő nonprofit intézményeknél lévő állampapír-állomány kiugróan, eddig még soha nem látott mértékben ugrott meg. 

Először is arról, hogy mi az a nonprofit intézmény. Ide tartoznak az alapítványok, egyesületek, szövetségek, érdekképviseleti szervezetek nagy része, az egyházak, egyházi szervezetek, pártok, illetve az ezek által fenntartott egyéb jogi személyiségű intézmények (óvodák, iskolák, főiskolák, egyetemek, kórházak, szociális intézmények).

És hogy mekkora összegben birtokolnak állampapírt? Az mfor.hu szerint

  • először 2017 év elején ugrott meg az állomány, akkor 101,8 milliárd értékben,
  • majd 2018 év elején szintén. Januárban 101,6 milliárddal, februárban 25,2 milliárddal nőtt az állomány

A lap szerint a rejtélyes vevő már 350 milliárd értékben birtokol magyar állampapírt. Hogy melyik ez a szervezet, rejtély. Elképzelhető, hogy nem egy szervezetről van szó, de az összeg nagysága nagyban szűkíti a kört. Az mfor.hu arra a megállapításra jutott, hogy 

"mivel azonban sem az alapítványok, sem az egyesületek között nem tudunk potenciális vevőjelöltet az állampapírokra, kizárásos alapon az egyházakat tartjuk anyagilag esélyesnek a jelentősebb értékű vásárlásokra."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt