Rejtélyes nonprofit szervezet vásárolt több tízmilliárdért állampapírokat

gazdaság
2018 április 16., 05:22
comments 123

Az mfor.hu számol be érdekes jelenségről:

február végére a háztartásokat segítő nonprofit intézményeknél lévő állampapír-állomány kiugróan, eddig még soha nem látott mértékben ugrott meg.

Először is arról, hogy mi az a nonprofit intézmény. Ide tartoznak az alapítványok, egyesületek, szövetségek, érdekképviseleti szervezetek nagy része, az egyházak, egyházi szervezetek, pártok, illetve az ezek által fenntartott egyéb jogi személyiségű intézmények (óvodák, iskolák, főiskolák, egyetemek, kórházak, szociális intézmények).

És hogy mekkora összegben birtokolnak állampapírt? Az mfor.hu szerint

  • először 2017 év elején ugrott meg az állomány, akkor 101,8 milliárd értékben,
  • majd 2018 év elején szintén. Januárban 101,6 milliárddal, februárban 25,2 milliárddal nőtt az állomány

A lap szerint a rejtélyes vevő már 350 milliárd értékben birtokol magyar állampapírt. Hogy melyik ez a szervezet, rejtély. Elképzelhető, hogy nem egy szervezetről van szó, de az összeg nagysága nagyban szűkíti a kört. Az mfor.hu arra a megállapításra jutott, hogy

„mivel azonban sem az alapítványok, sem az egyesületek között nem tudunk potenciális vevőjelöltet az állampapírokra, kizárásos alapon az egyházakat tartjuk anyagilag esélyesnek a jelentősebb értékű vásárlásokra.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.