Rejtélyes nonprofit szervezet vásárolt több tízmilliárdért állampapírokat

Az mfor.hu számol be érdekes jelenségről:

február végére a háztartásokat segítő nonprofit intézményeknél lévő állampapír-állomány kiugróan, eddig még soha nem látott mértékben ugrott meg. 

Először is arról, hogy mi az a nonprofit intézmény. Ide tartoznak az alapítványok, egyesületek, szövetségek, érdekképviseleti szervezetek nagy része, az egyházak, egyházi szervezetek, pártok, illetve az ezek által fenntartott egyéb jogi személyiségű intézmények (óvodák, iskolák, főiskolák, egyetemek, kórházak, szociális intézmények).

És hogy mekkora összegben birtokolnak állampapírt? Az mfor.hu szerint

  • először 2017 év elején ugrott meg az állomány, akkor 101,8 milliárd értékben,
  • majd 2018 év elején szintén. Januárban 101,6 milliárddal, februárban 25,2 milliárddal nőtt az állomány

A lap szerint a rejtélyes vevő már 350 milliárd értékben birtokol magyar állampapírt. Hogy melyik ez a szervezet, rejtély. Elképzelhető, hogy nem egy szervezetről van szó, de az összeg nagysága nagyban szűkíti a kört. Az mfor.hu arra a megállapításra jutott, hogy 

"mivel azonban sem az alapítványok, sem az egyesületek között nem tudunk potenciális vevőjelöltet az állampapírokra, kizárásos alapon az egyházakat tartjuk anyagilag esélyesnek a jelentősebb értékű vásárlásokra."

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.