„Egy ilyen állam ne nevelje fel az én gyermekemet”

  • A kőbányai Bihari utca 8/c szociális bérlakástömbnek épült a 1939-ben, és azóta is így funkcionál. 2005 és 2011 között egy városrehabilitációs programban 700 milliót költöttek a lakások komfortosítására, de az átadás után néhány évvel az önkormányzat életveszélyessé nyilvánította az épületet.
  • A házban sok a gyerekét egyedül nevelő anya. A legtöbbüknek egyáltalán nincs tartozása, akinek volt korábban néhány tízezres elmaradása, annak is sikerült ezt mostanra rendeznie. A lakók levelekben, telefonon és személyesen fordultak az önkormányzathoz, de valódi segítséget eddig nem kaptak.
  • A kerület jelenlegi fideszes vezetése azzal hárítja a problémát, hogy a városrehabilitációs program még a korábbi MSZP-s polgármester működése alatt indult. A jelenlegi polgármester, Kovács Róbert 2002 óta tagja az önkormányzatnak, 2007 és 2010 között alpolgármester volt, 2010 óta polgármester.
  • A lakók és A Város MIndenkié csoport tiltakozása miatt az önkormányzat megígérte, hogy május 31-éig kivizsgálják, hogyan és mennyiből lehetne a tetőt és a függőfolyosókat kijavítani. Ez a határidő azonban a kilakoltatási moratórium vége utánra esik, így a most bajba jutott családokon ez valószínűleg már nem segít. A kerület jegyzője szerint ugyanis aki ellen jogerős ítélet született, annak április 30-a után mennie kell az épületből.
  • A legtöbb Bihari utcai család nem tud kifizetni egy piaci áron kiadott albérletet. Akik nem találnak megoldást, azoktól a gyámhivatal elveheti a gyerekeiket.
  • A kilakoltatások ellen petíció is indult az aHang oldalán.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér