Médiahatóság: nem éri anyagi kár, ha véletlenül felveszi a gyanús külföldi hívást

Miután hétfőn írtunk a gyanús oroszországi és burundi telefonhívásokról, közleményt adott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Telekommal, a Telenorral és a Vodafone-nal közös közleményt. Hangsúlyozzák: 

belföldön fogadva nem növelheti az előfizető mobiltelefon-számláját, ha a külföldi számról kezdeményezett hívást fogadja,

de mindenkit óvatosságra intenek. Ugyanis ha a kíváncsi felhasználó visszahívja a gyanús számot, az már súlyos pluszköltségeket generálhat. 

Egy olvasónk öccsét már péntek este erről az orosz számról keresték. Másnap rengetegen, köztünk több munkatársunk is Burundiból, Ugandából, más egzotikus országból kapott hívást.

A szolgáltatók szerint egy úgynevezett scam hullám találta be a magyar mobilozókat. Ennek lényege, hogy 

a csalók nemzetközi telefonszámról tömegesen próbálnak embereket rávenni arra, hogy az adott – vélhetően emeltdíjas – számot a fogadó fél visszahívja. 

Sokan érdeklődtek az NMHH-nál, hogy vajon hogyan jutott a mobilszámuk a csalók birtokába. A hatóság szerint a felhívott számokat az eddigi tapasztalatok alapján véletlenszerűen egy szoftver generálhatja. 

A három hazai szolgáltató a folyamatosan figyelve a külföldi számokról hazai hívószámra érkező tömeges híváskezdeményezéseket, illetve az ügyfélszolgálatokra érkező bejelentések nyomán egyesével megvizsgálva 

folyamatosan tiltják le az érintett és már ismert számokat, hogy azok ne is legyenek visszahívhatók.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.