Médiahatóság: nem éri anyagi kár, ha véletlenül felveszi a gyanús külföldi hívást

tech
2018 április 17., 12:46
comments 33

Miután hétfőn írtunk a gyanús oroszországi és burundi telefonhívásokról, közleményt adott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Telekommal, a Telenorral és a Vodafone-nal közös közleményt. Hangsúlyozzák: 

belföldön fogadva nem növelheti az előfizető mobiltelefon-számláját, ha a külföldi számról kezdeményezett hívást fogadja,

de mindenkit óvatosságra intenek. Ugyanis ha a kíváncsi felhasználó visszahívja a gyanús számot, az már súlyos pluszköltségeket generálhat. 

Egy olvasónk öccsét már péntek este erről az orosz számról keresték. Másnap rengetegen, köztünk több munkatársunk is Burundiból, Ugandából, más egzotikus országból kapott hívást.
photo_camera Egy olvasónk öccsét már péntek este erről az orosz számról keresték. Másnap rengetegen, köztünk több munkatársunk is Burundiból, Ugandából, más egzotikus országból kapott hívást.

A szolgáltatók szerint egy úgynevezett scam hullám találta be a magyar mobilozókat. Ennek lényege, hogy 

a csalók nemzetközi telefonszámról tömegesen próbálnak embereket rávenni arra, hogy az adott – vélhetően emeltdíjas – számot a fogadó fél visszahívja. 

Sokan érdeklődtek az NMHH-nál, hogy vajon hogyan jutott a mobilszámuk a csalók birtokába. A hatóság szerint a felhívott számokat az eddigi tapasztalatok alapján véletlenszerűen egy szoftver generálhatja. 

A három hazai szolgáltató a folyamatosan figyelve a külföldi számokról hazai hívószámra érkező tömeges híváskezdeményezéseket, illetve az ügyfélszolgálatokra érkező bejelentések nyomán egyesével megvizsgálva 

folyamatosan tiltják le az érintett és már ismert számokat, hogy azok ne is legyenek visszahívhatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.