Itt a balett, amiben 176 csiga hat órán át a házán egy apró lámpával csúszkál felalá a sötétben

MŰVÉSZET
2018 április 18., 18:47
comments 104

A Guardian közölt egy hosszú riportot két Párizsban élő művészről, Elizabeth Saint-Jalmesről és Cyril Leclerc-ről, akik 176 csiga részvételével komponáltak meg egy hat óra hosszú balett-előadást, a Slow Pixelt. A darab áprilisban debütál majd Londonban, sajnos budapesti bemutatóról egyelőre nem tudni.

Mielőtt nagyon elmerülnénk a részletekben, íme egy kis ízelítő:

link Forrás

Igen, valóban azt látni, hogy masszív drónos zenére kis világítótestekkel felszerelt csigák haladnak nagyon lassan. 

Ezek amúgy menő gasztrocsigák, eredetileg azért tenyésztették őket, hogy aztán majd étel legyen belőlük, de a két művész úgy érzi, hogy a produkcióval egyben meg is mentették az állatokat e sorstól. 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon a csigákat nem stresszeli-e a házukra szerelt kis lámpa, de a két alkotó szerint biztos nem: egyrészt nem ugrik meg ilyenkor a szívritmusuk, másrészt pedig ha felhúzzák magukat valamin, olyankor visszahúzódnak a házukba, viszont a lámpák miatt sosem teszik ezt. 

Cyril és Elizabeth nyolc éve dolgozik együtt csigákkal. Az egyik első projektjük az volt, hogy különféle színű papírt etettek csigákkal, akik aztán ettől különféle színűt szartak. 

Inspirációjukat a hatvanas évek művészkollektívájának, a Fluxusnak a munkáiból merítik, és a céljuk az, hogy az előadást megtekintők újragondolják az időhöz és térhez fűződő viszonyukat. Elizabeth szerint az előadás azt az időszakot juttathatja az emberek eszébe, amikor gyerekként még hosszú órákat töltöttek el mondjuk rovarok bámulásával. Ma már, elsősorban a technológiai fejlődés és a különféle kommunikációs eszközök terjedése révén nem szánunk időt a téttelen bambulásra. Abban bíznak, hogy a nagyon lassan csordogáló csigabalett hatására a nézők elméláznak majd, régi emlékek jutnak eszükbe, kicsit kiszakadnak a külvilág időszerkezetéből. 

A megvilágított csigák egy falfelületen haladnak, ez pedig kicsit távolabbról úgy fest, mintha az éjszakai eget vagy egy várost néznénk. A csigák nem üres felületen másznak, oda ugyanis a transzszibériai vasútvonalon felvett képeket vetítenek. 

Változó, hogy a nézők mennyi időt töltenek benn, van, aki már pár perc után távozik. Egyetlen komoly szabály van csak, okostelefont tilos bevinni az előadásra, az ugyanis pont keresztülhúzná a mélázást, amire a projektet kitalálták. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.