Itt a balett, amiben 176 csiga hat órán át a házán egy apró lámpával csúszkál felalá a sötétben

A Guardian közölt egy hosszú riportot két Párizsban élő művészről, Elizabeth Saint-Jalmesről és Cyril Leclerc-ről, akik 176 csiga részvételével komponáltak meg egy hat óra hosszú balett-előadást, a Slow Pixelt. A darab áprilisban debütál majd Londonban, sajnos budapesti bemutatóról egyelőre nem tudni.

Mielőtt nagyon elmerülnénk a részletekben, íme egy kis ízelítő:

Igen, valóban azt látni, hogy masszív drónos zenére kis világítótestekkel felszerelt csigák haladnak nagyon lassan. 

Ezek amúgy menő gasztrocsigák, eredetileg azért tenyésztették őket, hogy aztán majd étel legyen belőlük, de a két művész úgy érzi, hogy a produkcióval egyben meg is mentették az állatokat e sorstól. 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon a csigákat nem stresszeli-e a házukra szerelt kis lámpa, de a két alkotó szerint biztos nem: egyrészt nem ugrik meg ilyenkor a szívritmusuk, másrészt pedig ha felhúzzák magukat valamin, olyankor visszahúzódnak a házukba, viszont a lámpák miatt sosem teszik ezt. 

Cyril és Elizabeth nyolc éve dolgozik együtt csigákkal. Az egyik első projektjük az volt, hogy különféle színű papírt etettek csigákkal, akik aztán ettől különféle színűt szartak. 

Inspirációjukat a hatvanas évek művészkollektívájának, a Fluxusnak a munkáiból merítik, és a céljuk az, hogy az előadást megtekintők újragondolják az időhöz és térhez fűződő viszonyukat. Elizabeth szerint az előadás azt az időszakot juttathatja az emberek eszébe, amikor gyerekként még hosszú órákat töltöttek el mondjuk rovarok bámulásával. Ma már, elsősorban a technológiai fejlődés és a különféle kommunikációs eszközök terjedése révén nem szánunk időt a téttelen bambulásra. Abban bíznak, hogy a nagyon lassan csordogáló csigabalett hatására a nézők elméláznak majd, régi emlékek jutnak eszükbe, kicsit kiszakadnak a külvilág időszerkezetéből. 

A megvilágított csigák egy falfelületen haladnak, ez pedig kicsit távolabbról úgy fest, mintha az éjszakai eget vagy egy várost néznénk. A csigák nem üres felületen másznak, oda ugyanis a transzszibériai vasútvonalon felvett képeket vetítenek. 

Változó, hogy a nézők mennyi időt töltenek benn, van, aki már pár perc után távozik. Egyetlen komoly szabály van csak, okostelefont tilos bevinni az előadásra, az ugyanis pont keresztülhúzná a mélázást, amire a projektet kitalálták. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.