Lebukott a vietnami családi vállalkozás: használt góliátelemekből gyártották a fincsi kávét

Fotó: Police Vietnam

Dak Nong tartomány történ az eset: megjelentek a minőségellenőrök és rendőrök egy családi vállalkozás kávégyárában, és miután elszörnyedtek, lefoglaltak minden eszközt és alapanyagot, amivel és amiből „kávét” gyártott a család, akit a helyiek nyomtak fel, mert gyanús volt nekik, hogy valami nem stimmel a kávéval. 

A legsúlyosabb zsákmány a már kész kávék mellett az a 35 kilónyi fekete por és 10 kilónyi fekete lé volt, amit használt góliátelemekből nyertek ki a „kávéhoz”

Az elkövető Nguyen Thi Loan megosztotta a receptet is a hatóságokkal: vegyél selejtes kávébabot nagykerből olcsón, keverd be sziklaporral, vagy amit csak találsz, majd a végén góliátelemből származó fekete porral fesd meg, hogy ki ne derüljön a turpisság. 

Fotó: Police Vietnam

Loan nem titkolta, hogy vagy 3 tonna kávét adott el év eleje óta, amikor megnyitott a bazár. Összesen 12 tonna szennyezett kávét (vagy mit) találtak a gyárban. 

A trükk amúgy nem csak undi, de veszélyes is, mivel a háztartási elemek részét képező mangán-dioxid súlyosan mérgező lehet az emberre nézve, nem beszélve az abban található egyéb nehézfémekről. (Tuoi Tre News)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.