A Naprendszer egy elpusztult bolygójának nyomaira bukkantak

TUDOMÁNY
2018 április 19., 11:27
comments 45

Tárgyi bizonyítékot találtak a tudósok arra, hogy a korai Naprendszer egy kőzetbolygója megsemmisült.

Még 2008. október 7-én robbant szét egy meteor a szudáni sivatag felett, apró meteoritokkal teleszórva a környéket. A közeli vasútállomás arab neve után Almhatta Sittának (Hatodik megállónak) elnevezett meteoritdarabkákban gyémántokra bukkantak.

Ami azért érdekes, mert bár gyémánt akár nagy energiájú kozmikus karambolok során, vagy akár páralecsapódásból is keletkezhet, az Almhatta Sitta gyémántjai a kutatók szerint olyan nagy, 20 gigapascalos nyomáson keletkeztek, ami csak egy Mars, de legalább egy Merkúr méretű kőzetbolygóban lehetséges.

Vagyis a szudáni sivatag fölött felrobban meteor a Naprendszer korai időszakában kialakult, majd megsemmisült kőzetbolygó maradványa lehetett, írják a Nature Communications folyóiratban április 17-én publikált tanulmányukban. (Via Live Science)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.