Leválasztanák az ukrajnai egyházat a Moszkvai patriarkátusról

Az elűzött Viktor Janukovics Ellenzéki Blokk néven összeállt híveit leszámítva az ukrán parlament összes frakciója támogatta azt a határozati javaslatot, melyben a törvényhozás támogatásáról biztosította Petro Porosenko elnök a Moszkvától független ukrán ortodox egyház létrehozásáról szóló kezdeményezését.

Porosenko kedden jelentette be, hogy hivatalos megkeresést küldött I. Bartolomaiosz konstatinápolyi pátriárkához, hogy nyilvánítsa autokefállá, vagyis Moszkvától független, egységes, nemzeti ortodox egyházzá az ukrán ortodox egyházat. Javaslatát a kijevi patriarkátus minden püspöke támogatta, ők maguk is levélben terveznek fordulni I. Bartolomaioszhoz az ügyben.

Az elnök szerint még soha ilyen közel nem került Ukrajna ahhoz, hogy saját önálló ortodox egyháza legyen. Reményét fejezte ki, hogy az ukrán egyház még idén, a Kijevi Nagyfejedelemség (Kijevi Rusz) megkeresztelésének 1030. évfordulóján megkapja az autokefál státust.

Jelenleg Ukrajnában alapvetően két patriarkátusra - a moszkvaira és a kijevire - kettészakadt ortodox egyház működik, valamint egy jóval kisebb, a hívek kevesebb mint három százalékát tömörítő felekezet ukrán autokefál ortodox egyház elnevezés alatt. A moszkvai nem ismeri el a két másik függetlenségét, mindkettőt szakadárnak tekinti.

Autokefáliát elvileg zsinat adhat, vagy magas rangú püspök, azaz pátriárka. Ezt az adott egyház vezetőinek és azon ország államfőjének kell hivatalosan kérvényeznie, amelyben működik. Az ortodox kereszténységben nem létezik a római katolikus egyház pápájához hasonló személyiség, aki a teljes egyházi szervezet csúcsán állna, a gyakorlatban viszont a konstantinápolyi ökomenikus pátriárka tölt be hasonló szerepet. Az autokefál egyházak vezetői nem tartoznak hierarchikusan másik egyházi autoritás alá.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.