Bassár el-Aszad visszaadta a Becsületrendjét

A szíriai külügyminisztérium képviselője átadja a Franciaországba postázandó Becsületrendet a francia érdekeket is képviselő damaszkuszi román nagykövetség munkatársának.Fotó: HO/AFP

Napokkal azután, hogy a francia kormány lépéseket tett Becsületrendje visszavonására, Bassár el-Aszad szír diktátor csütörtökön magától visszaadta a kitüntetést, írja az MTI az orosz állami hírügynökségre, a TASZSZ-ra hivatkozó jelentésében.

Aszad irodájának közleménye szerint a diktátor azért adta vissza a kitüntetését, mert Franciaország is részt vett a múlt pénteki, a szír hadsereg vegyi laborjait és vegyifegyver-raktárait célzó szövetséges légicsapásban. A közlemény szerint Aszad nem tartja megbecsülésnek, hogy hordhatja egy olyan ország kitüntetését, amely az "Egyesült Államok rabszolgája", és amely támogatja a terrorizmust.

Aszad 2001-ban kapta Jacques Chirac francia elnöktől a Becsületrend Nagykeresztjét, nem sokkal azután, hogy szíriai államfő lett apja, Háfez el-Aszad halálát követően.

Franciaország bezáratta szíriai nagykövetségét, így a kitüntetést a francia érdekeket is képviselő román nagykövetségen át juttattják el Franciaországba. (Via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.