Franciaországban nem lesz többé vega kolbász, vegán szalonna!

2018 április 20., péntek 3:31
180
Húsra megtévesztésig hasonlító, ám azt nyomokban se tartalmazó vegán termékek egy berlini vásáron. Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance/AFP

A földművesből lett francia parlamenti képviselő, Jean-Baptiste Moreau javaslatára a francia törvényhozás csütörtöki határozatában megtiltotta, hogy a jövőben húsárukra utaló nevet adjanak vegetáriánus vagy vegán termékeknek. Vagyis Franciaországban többé nem árulhatnak a boltok olyan attrocitásokat, mint amilyen a tofuszalonna, a vegakolbász vagy a szójaszték. Húsáruként csak húsárut lehet majd árulni, a vegetáriánus póttermékeket pedig máshogy kell elnevezni.

Ugyanez vonatkozik majd a tejmentes "tejtermékekre" is, vagyis Franciaországban a jövőben nem árulhatnak mandulatejet, szójasajtot se, legalábbis ezen a néven.

A szabályokat megsértő élelmiszergyártókat akár 300 ezer euró pénzbírsággal is sújthatják.

Moreau azzal érvelt a javaslata mellett, hogy a mostani címkézési szabályok megtéveszthetik a fogyasztókat, akik akár azt is hihetik, hogy minőségi húsárut esznek, nem pedig szójafasirtot.

A francia szabályozás nem egyedi, tavaly az Európai Büntetőbíróság már úgy döntött, hogy a "tej", Tejszín", "sajt" kifejezéseket kizárólag állati tejből készült termékek elnevezésében lehet használni. (Via The Telegraph)