Először kerültek nők a Hittani Kongregáció tanácsadó testületébe

A római katolikus egyház történetében először fordult most elő, hogy nők kerültek a legfontosabb teológiai szervezet, a Hittani Kongregáció mellett működő tanácsadó testületbe.

Maga a kongregáció 1542-ben alakult, és elsősorban a reformációval és az eretnekekkel szembeni küzdelem volt akkoriban a feladata. Mai formáját és nevét sok átalakulás után 1983-ban nyerte el. 

Mostanság teológiai tárgyú kutatásokat kezdeményeznek, az új problémákra keresnek megoldásokat, bizonyos vitatott teológiai ügyekben döntéseket is hoznak. 

Továbbra is feladatuk, hogy ne terjedhessenek az egyház szempontjából téves tanok, és ezen a területen egyházi bíróságként is működnek, büntetéseket is kiszabhatnak. Ez a szervezet engedélyezhet a katolikus házasságok esetleges felbontását is, illetve a kongregáció hoz döntést a kiugrani vagy éppen visszalépni kívánó papok ügyében.

A kongregáció rendes tagjai érsekek és bíborosok, és mellettük működik a 30 fős tanácsadó testület, aminek most először lettek női tagjai is, összesen hárman. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.