A német kormány irodát nyitott Irakban, hogy segítse a menekültek visszatérését

külföld
2018 április 22., 10:14
comments 88

Gerd Müller német fejlesztési miniszter vasárnap Bagdadban megállapodott az iraki kormány képviselőivel arról, hogy szorosabban együttműködnek az Irakból elmenekültek hazautaztatásában, valamint két tanácsadói irodát is nyitnak az országban. Ezek az irodák képzési és álláskeresési tanácsokat adnának az irakiakkal. A miniszter szerint 10 ezer irakinak segítenének hazatérni, a német kormány célja pedig az, hogy ne érezzék magukat lúzernek, amikor visszamentek. Az első irodát a kurdisztáni Erbilben nyitják meg.

Gerd Müller Bagdadban
photo_camera Gerd Müller Bagdadban Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance/AFP

A német fejlesztési minisztérium adatai szerint a Németországban tartózkodó 240 ezer iraki közül 12 ezernek kell visszautaznia. Mivel az Iszlám Állam elleni harc után az ország nagy része romokban áll, a német állam évi 350 millió eurós támogatást ígért az újjáépítéshez. Németország korábban hasonló visszaköltöztetési programokról állapodott meg Szenegállal, Tunéziával, Marokkóval és Ghánával is. (Süddeutsche Zeitung)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.