Az IMF új szabálykeretet fogadott el, hogy módszeresebben tudja felmérni a korrupció mértékét és jellegét az országokban

2018 április 22., vasárnap 16:14
50

A növekedés rövid távú kedvező kilátásai ellenére a világgazdaság hosszú távon komoly kockázatokkal néz szembe a kereskedelmi feszültségek és az országok súlyos adósságterhei miatt – jelentette be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanácsadó bizottsága helyi idő szerint szombaton kiadott, a szervezet tavaszi ülésszakát lezáró közleményében.

A washingtoni székhelyű szervezet előrejelzése szerint a globális gazdaság idén és jövőre is 3,9 százalékkal növekedhet, ami a legmagasabb arány lenne 2011 óta. A befektetések és a kereskedelem bővülése rövid távon erősebb, szélesebb körű növekedést eredményeztek, de aggodalomra adnak okot az egyre jelentősebb adósságállományok és a fokozódó protekcionizmus – állapította meg a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC), az IMF vezetését kulcsfontosságú tanácsokkal ellátó testület.

Fotó: Stephen Jaffe/AFP

Az erősödő pénzügyi sebezhetőség, a fokozódó kereskedelmi és geopolitikai feszültségek és a magas globális adósságállomány veszélyezteti a világgazdaság kilátásait. A gazdagabb országok népességének elöregedése és a termelékenység lassú növekedése miatt pedig még inkább sürgető, hogy megragadják a jelenlegi prosperitás adta lehetőségeket, hogy elősegítsék a fellendülés fenntartását lehetővé tevő reformokat – emelte ki az IMFC.

A kereskedelmi feszültségek senkinek sem előnyösek – mondta Lesetja Kganyago, a bizottság elnöke, a Dél-afrikai Köztársaság központi bankjának vezetője az USA és Kína közötti nézeteltérésekre utalva.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója és Lesetja Kganyago Fotó: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter az IMFC előtt amellett érvelt, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak meg kellene haladnia hagyományos szerepét mint a nehézségekkel küzdő országoknak átmeneti pénzügyi segítséget nyújtó szervezet, és szorosabb ellenőrzés alá kellene vonnia a jelentős kereskedelmi többlettel rendelkező országokat. Mnuchin szerint a Világbanknak pedig nem a gyorsan fejlődő országokat kellene inkább támogatnia, hanem olyan szegényebb országokat, amik önerőből nem képesek finanszírozni a fejlesztési célkitűzéseiket.

Az IMFC ülését többen arra is felhasználták, hogy bírálják Donald Trump amerikai elnök protekcionista kereskedelmi politikáját. Az egyoldalú kereskedelmi korlátozások csak ártanak a globális gazdaságnak – mondta Már Gudmundsson, az izlandi központi bank elnöke.

A Nemzetközi Valutaalap bejelentette azt is, hogy új szabálykeretet fogadott el annak érdekében, hogy módszeresebben tudja felmérni a korrupció mértékét és jellegét a 189 tagállamban. Az új rendelkezések július 1-jével lépnek életbe. Az IMF-nek nincs jogosultsága vizsgálódni korrupciós ügyekben, de lehetősége van némi nyomást gyakorolni pénzügyi segélyprogramjain keresztül. Ukrajna esetében például nemcsak reformok bevezetésétől tette függővé a kiegészítő pénzügyi támogatás folyósítását, hanem a kelet-európai országot átható korrupció elleni valódi fellépést is feltételül szabta. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt