Joggal tagadták meg a francia állampolgárságot a nőtől, aki nem volt hajlandó kezet fogni a papírjai átadásakor

Így kellett volna

Helybenhagyott a francia Államtanács (az ország legmagasabb szintű közigazgatási bírósága) egy olyan korábbi ítéletet, ami szerint önmagában elegendő indok volt egy nő francia állampolgárságának meg nem adásához az a tény, hogy az asszony nem volt hajlandó kezet fogni néhány tisztviselővel. Nem akármilyenekkel, hanem azokkal a tisztviselőkkel, akik éppen át akarták nyújtani neki a frissen megkapott francia állampolgárságával járó dokumentumokat, az állampolgársági ceremónia végén.

Az Államtanács szerint a nő döntése 

"az adott helyszínen és adott pillanatban szimbolikus aktusként értelmezhető, amellyel azt mutatta meg, mennyire nem akar asszimilálódni."

A nő 2010-ben Algériában kötött házasságot egy francia állampolgárral, majd öt évvel később benyújtotta a honosítási kérelmet. A folyamat rendben lezajlott, ám amikor 2016-ban Grenoble városában elment a vonatkozó ceremóniára, átvenni a friss okmányait, ott vallási okokra hivatkozva nem volt hajlandó kezet fogni két, egyaránt hímnemű tisztviselővel. Akik ezek után nem voltak hajlandók átadni neki a papírokat.

A nő fellebbezett a döntés ellen, míg az ügy az Államtanács elé nem került.

Bár az ítélet nem tesz említést a nő vallásáról, alappal feltételezhető, hogy muszlim. A muszlimok egy része úgy értelmezi a vallása előírásait, hogy egy nő a férjét és a közvetlen rokonait leszámítva nem kerülhet semmiféle testi érintkezésbe férfival.

(via New York Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.