Kisteherautó hajtott emberek közé Torontóban, legalább kilencen meghaltak, sok sérült is van

Egy kisteherautó emberek közé hajtott Torontóban helyi idő szerint hétfő délután 13 óra 30 perc körül, North York kerületben, a Yonge Street és a Finch Avenue sarkán - adta hírül a városi rendőrség a CNN tudósítása szerint. 

A jármű a járdára hajtott, ahol akkor különösen sokan sétáltak a környező irodaházakban lévő ebédszünet miatt. Elbeszélések alapján egyértelmű, hogy a sofőr szándékosan hajtott fel és próbált minél több gyalogost elgázolni a másfél kilométer hosszú sétányon. 

A gázolás környékén a városi közlekedési vállalat felfüggesztette a metróforgalmat, a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre. A rendőrség délután azt közölte, hogy minimum kilenc halálos áldozata van az esetnek, és legalább 16 ember sérült meg - őket a Sunnybrook kórházban ápolják.

Fotó: Cole Burston/AFP
Fotó: Cole Burston/AFP

A tettes két kilométert tett meg a járművel, mielőtt végül sikerült megállítani és hatástalanítani. Egy felvételen hallható az is, ahogy az elkövető azt mondja fegyver van nála, és kéri az intézkedő rendőröket, hogy lőjjék le. 

A gázolót végül lövés nélkül földre vitték, letartóztatták és őrizetbe vették. Személyazonossága és indítéka egyelőre nem ismert. Ralph Goodale védelmi miniszter arról beszélt, hogy „komplex vizsgálat” szükséges az eset feltárásához. 

Justin Trudeau miniszterelnök szinte azonnal megszólalt a kanadai CTV-ben, és együttérzését fejezte ki azokkal, akiknek hozzátartozói érintettek a támadásban.  

Mindeközben Torontó belvárosában, az esettől mintegy 30 kilométerre, külügyi értekezletet tartottak Kanada, az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Japán külügyminisztereinek részvételével, hogy előkészítsék a Quebec-ben esedékes júniusi G7 találkozót. (CNN / Reuters / Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.