A legnagyobb zsidó közösség vezetője nem tanácsolja a kipa viselését Németországban

Nem tanácsos a zsidó vallás előírásainak tiszteletét kifejező fejfedő, a kipa viselése a német nagyvárosokban - mondta a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy keddi interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy nem helyes a muzulmán vallású bevándorlókra szűkítve vizsgálni az antiszemitizmust.

Josef Schuster a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság Radioeins nevű rádiójában sugárzott interjúban a német fővárosban az előző héten egy szíriai fiatalember kipát viselő férfiak ellen végrehajtott támadásával kapcsolatban felidézte, hogy már 2015 elején figyelmeztetett arra, hogy meg kell fontolni a kipaviselést a német nagyvárosok jelentős arab muzulmán lakossággal rendelkező negyedeiben.

Arra a kérdésre, hogy mit javasol az Izraelből vagy az Egyesült Államokból Berlinbe látogató zsidó turistáknak, azt mondta, hogy elvileg az lenne a megfelelő, ha dacból, csak azért is kipát viselnének, mégis jobban tennék, ha inkább baseball sapkát vagy valami mást választanának fejfedőnek.

Arra a kérdésre, hogy az antiszemitizmus megerősödése milyen kapcsolatban van a migrációval az olyan arab országokból, amelyekben a zsidóellenesség "gyakran a kulturális kánon része", a ZdJ elnöke kiemelte, hogy a migráción ezen formájának "egész biztosan van szerepe, de nem egyedüli szerepe, hiszen a társadalom közepén, a német társadalomban is tapasztalható, hogy ismét szalonképessé válnak zsidóellenes előítéletek". Az antiszemitizmus megerősödését tévedés lenne egyedül a migrációnak tulajdonítani - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy számos német városban szerveznek tiltakozó akciókat, amelyeken kipaviseléssel fejezik ki az antiszemitizmus elutasítását, Josef Schuster azt mondta, meglehet, hogy a társadalom nagy része felismerte, hogy fordulóponthoz érkeztünk. Megálljt kell parancsolni az antiszemitizmusnak, mert veszélyezteti a demokráciát. Azonban nem csak a zsidóellenességgel kell szembeszállni, hiszen "az antiszemitizmus együtt jár a rasszizmussal és az idegenellenességgel" - mondta a ZdJ elnöke.

Kedden élesen elítélte a zsidók elleni támadásokat a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke, Aiman Mazyek is, aki arról beszélt, hogy az antiszemitizmus bűn és harcolni kell ellene. Mint fogalmazott, a zsidókkal szembeni gyűlölet az iszlám tanaival sem fér össze, és közölte, hogy a muszlim közösségnek tennie kell azért, hogy kezelje ezt a problémát. (MTI, BBC, DW)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.