A nők iránt érzett gyűlölete miatt gázolhatott a kanadai merénylő

2018 április 24., kedd 17:42

Tíz embert gyilkolt meg hétfőn Torontóban Alek Minassian, miután egy furgonnal szándékosan a járdára hajtott. A férfi ellen kedden tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt emeltek vádat, ugyanakkor sokáig csak találgatásokat lehetett olvasni az esetleges indítékokról.

Ugyanakkor kedden a Facebook szóvivője megerősítette a BBC-nek, hogy valóban Minassian Facebook-posztja volt az, ami a támadás óta terjedt a különféle közösségi oldalakon, és melyen kevéssel a gázolás előtt a férfi egy "incel" felkelés kezdetét jelentette be.

Az incel a különféle közösségi oldalakon és fórumokon az involuntarily celibate rövidítéseként használatos, és azokat a férfiakat jelöli, akik nem önszántukból kényszerültek cölibátusra, azaz nem létesít velük senki szexuális kapcsolatot. Az incel fórumokban a hozzászólok rendszeresen a nőket, illetve a feminizmust okolják mindezért, a Reddit tavaly novemberben be is tiltott incel subredditeket, mivel ott a nőkkel szemben kifejezetten erőszakos tartalmak jelentek meg rendre. 

Az incel fórumok visszatérő alakja Elliot Rodger, aki 2014-ben Kaliforniában hat emberrel végzett, mielőtt magát is lelőtte volna. A mészárlás előtt Rodger hátrahagyott egy szöveget, melyben részletesen kifejtette szexuális frusztrációját, illetve a nőkkel és a kisebbségekkel szembeni gyűlöletét. 

A 25 éves Minassian pár perccel a gázolások előtt kirakott posztjában Rodgert éltette. A Facebook kanadai szóvivője megerősítette, hogy nem tűnik kamunak a fiók, illetve a poszt, és közölte azt is, hogy mivel ilyen tartalmaknak nincs helye az oldalon, törölték azt onnan. 

A Facebook-posztban a számsorok a kanadai hadsereg szolgálati számai lehetnek, Minassian 2017 augusztusa és októbere között kiképzésen vett részt, de végül saját kérésére leszerelték. (BBC, BBC)