A nők iránt érzett gyűlölete miatt gázolhatott a kanadai merénylő

külföld
2018 április 24., 19:42
comments 941

Tíz embert gyilkolt meg hétfőn Torontóban Alek Minassian, miután egy furgonnal szándékosan a járdára hajtott. A férfi ellen kedden tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt emeltek vádat, ugyanakkor sokáig csak találgatásokat lehetett olvasni az esetleges indítékokról.

Ugyanakkor kedden a Facebook szóvivője megerősítette a BBC-nek, hogy valóban Minassian Facebook-posztja volt az, ami a támadás óta terjedt a különféle közösségi oldalakon, és melyen kevéssel a gázolás előtt a férfi egy "incel" felkelés kezdetét jelentette be.

Az incel a különféle közösségi oldalakon és fórumokon az involuntarily celibate rövidítéseként használatos, és azokat a férfiakat jelöli, akik nem önszántukból kényszerültek cölibátusra, azaz nem létesít velük senki szexuális kapcsolatot. Az incel fórumokban a hozzászólok rendszeresen a nőket, illetve a feminizmust okolják mindezért, a Reddit tavaly novemberben be is tiltott incel subredditeket, mivel ott a nőkkel szemben kifejezetten erőszakos tartalmak jelentek meg rendre. 

Az incel fórumok visszatérő alakja Elliot Rodger, aki 2014-ben Kaliforniában hat emberrel végzett, mielőtt magát is lelőtte volna. A mészárlás előtt Rodger hátrahagyott egy szöveget, melyben részletesen kifejtette szexuális frusztrációját, illetve a nőkkel és a kisebbségekkel szembeni gyűlöletét. 

A 25 éves Minassian pár perccel a gázolások előtt kirakott posztjában Rodgert éltette. A Facebook kanadai szóvivője megerősítette, hogy nem tűnik kamunak a fiók, illetve a poszt, és közölte azt is, hogy mivel ilyen tartalmaknak nincs helye az oldalon, törölték azt onnan. 

A Facebook-posztban a számsorok a kanadai hadsereg szolgálati számai lehetnek, Minassian 2017 augusztusa és októbere között kiképzésen vett részt, de végül saját kérésére leszerelték. (BBC, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.