A nők iránt érzett gyűlölete miatt gázolhatott a kanadai merénylő

Tíz embert gyilkolt meg hétfőn Torontóban Alek Minassian, miután egy furgonnal szándékosan a járdára hajtott. A férfi ellen kedden tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt emeltek vádat, ugyanakkor sokáig csak találgatásokat lehetett olvasni az esetleges indítékokról.

Ugyanakkor kedden a Facebook szóvivője megerősítette a BBC-nek, hogy valóban Minassian Facebook-posztja volt az, ami a támadás óta terjedt a különféle közösségi oldalakon, és melyen kevéssel a gázolás előtt a férfi egy "incel" felkelés kezdetét jelentette be.

Az incel a különféle közösségi oldalakon és fórumokon az involuntarily celibate rövidítéseként használatos, és azokat a férfiakat jelöli, akik nem önszántukból kényszerültek cölibátusra, azaz nem létesít velük senki szexuális kapcsolatot. Az incel fórumokban a hozzászólok rendszeresen a nőket, illetve a feminizmust okolják mindezért, a Reddit tavaly novemberben be is tiltott incel subredditeket, mivel ott a nőkkel szemben kifejezetten erőszakos tartalmak jelentek meg rendre. 

Az incel fórumok visszatérő alakja Elliot Rodger, aki 2014-ben Kaliforniában hat emberrel végzett, mielőtt magát is lelőtte volna. A mészárlás előtt Rodger hátrahagyott egy szöveget, melyben részletesen kifejtette szexuális frusztrációját, illetve a nőkkel és a kisebbségekkel szembeni gyűlöletét. 

A 25 éves Minassian pár perccel a gázolások előtt kirakott posztjában Rodgert éltette. A Facebook kanadai szóvivője megerősítette, hogy nem tűnik kamunak a fiók, illetve a poszt, és közölte azt is, hogy mivel ilyen tartalmaknak nincs helye az oldalon, törölték azt onnan. 

A Facebook-posztban a számsorok a kanadai hadsereg szolgálati számai lehetnek, Minassian 2017 augusztusa és októbere között kiképzésen vett részt, de végül saját kérésére leszerelték. (BBC, BBC)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.