Három napon át szén felhasználása nélkül termeltek áramot Nagy-Britanniában

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az ország villamosenergia-rendszerét üzemeltető társaság, a National Grid jelentette be, hogy több mint három napon át, szombat délelőttől kezdve kedd délutánig nem termeltek áramot szénből az országban. 1880 óta nem volt példa hasonlóra. A legutóbbi, most megdöntött rekordot is nemrég, pár nappal korábban regisztrálták: április 21-e volt az első nap a 19. század óta, hogy teljes egészében szén felhasználása nélkül állítottak elő áramot. 

Szélturbinák Wales partjainálFotó: PAUL ELLIS/AFP

A három nap alatt a szélenergia és a földgáz volt a legjelentősebb forrása az áramtermelésnek. A kormány 2025-re tervezi teljesen kivezetni a fosszilis energiahordozókat az energetikai piacról. A szén jelenleg már csak kevesebb mint hét százalékát teszi ki az energiamixnek, melyből áramot állítanak elő. 

Ugyanakkor szakértők szerint problémát jelent, hogy egyelőre elsősorban nem megújulókkal, hanem földgázzal, egy másik fosszilis energiaforrással váltják ki a szenet: becslések szerint az áramtermelés 40 százaléka, míg a lakossági fűtés szinte teljes egésze földgáz révén történik. Ezért ugyanezen szakértők arra szólítják fel a kormányt, hogy fektessenek többet megújuló technológiákba. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.