Elaltatták Inukát, az első jegesmedvét, ami a trópusokon született

ÁLLAT
2018 április 25., 08:54
comments 49

Egészségügyi okokból és „emberségből” elaltatták Inukát, Szingapúr utolsó jegesmedvéjét, fajának első olyan példányát, amely egy trópusi országban született. A 27 éves ragadozó öt éve küzdött különböző, a korából következő betegségekben.

Inuka egy homokágyon a Szingapúri Állatkertben 2018. április 13-án.
photo_camera Inuka egy homokágyon a Szingapúri Állatkertben 2018. április 13-án. Fotó: Roslan Rahman/AFP

„Nehéz szívvel búcsúztunk el reggel szeretett öreg medvénktől, Inukától”

közölte a Facebook-oldalán a szingapúri állatkertet üzemeltető Wildlife Reserves Singapore (WRS).

A szakemberek azután hozták meg a döntést, hogy egy orvosi vizsgálat során kiderült, Inuka egészsége az intenzív kezelés és az elmúlt egy hónapban végzett fokozott ellenőrzések ellenére is rohamosan romlik. „Az őt ellátó csapat erőfeszítései ellenére is romlott Inuka állapota, és emberségből hoztuk meg azt a nehéz, de szükséges döntést, hogy nem ébresztjük fel az altatásból” – közölte az intézmény.

Inuka ízületi gyulladásban, fogászati problémákban, visszatérő fülgyulladásban és a korával járó általános izomsorvadásban szenvedett. Szőre zöldes árnyalatot öltött, vélhetően algásodás következtében.

A 27 éves Inuka a fogkímélő születésnapi tortájával 2017. december 26-án.
photo_camera A 27 éves Inuka a fogkímélő születésnapi tortájával 2017. december 26-án. Fotó: Toh Ting Wei/AFP

A medve 1990-ben született, az első, trópusi országban, fogságban világra jött jegesmedveként. Szülei a Kanadából és Németországból származó Nanook és Sheba voltak. 27 évével – ami „emberi években mérve több mint 70 év” – jóval túlélte a fajtársait, amik várható élettartama 15-18 év.

2004-ben Inuka és anyja szőre zölddé kezdett válni, ekkor kritikus hangok megkérdőjelezték a jegesmedvék trópusi területen tartásának etikusságát. Az állatkert közlése szerint az elszíneződést alga okozta, a BBC pedig arról számolt be, hogy a medvék szőrét hidrogén-peroxiddal fehérítik ki az intézményben.

Inuka halálával lezárult a szingapúri állatkert fennállásának egyik fejezete, a WRS ugyanis 2016-ban döntést hozott arról, hogy nem importál többé jegesmedvét. A belső tárgyalások értelmében a jövőben a „trópusi vadvilágra és a veszélyeztetett dél-ázsiai fajokra fognak fókuszálni”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.