Elaltatták Inukát, az első jegesmedvét, ami a trópusokon született

Egészségügyi okokból és „emberségből” elaltatták Inukát, Szingapúr utolsó jegesmedvéjét, fajának első olyan példányát, amely egy trópusi országban született. A 27 éves ragadozó öt éve küzdött különböző, a korából következő betegségekben.

Inuka egy homokágyon a Szingapúri Állatkertben 2018. április 13-án.Fotó: Roslan Rahman/AFP

„Nehéz szívvel búcsúztunk el reggel szeretett öreg medvénktől, Inukától”

közölte a Facebook-oldalán a szingapúri állatkertet üzemeltető Wildlife Reserves Singapore (WRS).

A szakemberek azután hozták meg a döntést, hogy egy orvosi vizsgálat során kiderült, Inuka egészsége az intenzív kezelés és az elmúlt egy hónapban végzett fokozott ellenőrzések ellenére is rohamosan romlik. „Az őt ellátó csapat erőfeszítései ellenére is romlott Inuka állapota, és emberségből hoztuk meg azt a nehéz, de szükséges döntést, hogy nem ébresztjük fel az altatásból” – közölte az intézmény.

Inuka ízületi gyulladásban, fogászati problémákban, visszatérő fülgyulladásban és a korával járó általános izomsorvadásban szenvedett. Szőre zöldes árnyalatot öltött, vélhetően algásodás következtében.

A 27 éves Inuka a fogkímélő születésnapi tortájával 2017. december 26-án.Fotó: Toh Ting Wei/AFP

A medve 1990-ben született, az első, trópusi országban, fogságban világra jött jegesmedveként. Szülei a Kanadából és Németországból származó Nanook és Sheba voltak. 27 évével – ami „emberi években mérve több mint 70 év” – jóval túlélte a fajtársait, amik várható élettartama 15-18 év.

2004-ben Inuka és anyja szőre zölddé kezdett válni, ekkor kritikus hangok megkérdőjelezték a jegesmedvék trópusi területen tartásának etikusságát. Az állatkert közlése szerint az elszíneződést alga okozta, a BBC pedig arról számolt be, hogy a medvék szőrét hidrogén-peroxiddal fehérítik ki az intézményben.

Inuka halálával lezárult a szingapúri állatkert fennállásának egyik fejezete, a WRS ugyanis 2016-ban döntést hozott arról, hogy nem importál többé jegesmedvét. A belső tárgyalások értelmében a jövőben a „trópusi vadvilágra és a veszélyeztetett dél-ázsiai fajokra fognak fókuszálni”. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.