Magyarország kb. 1,5 milliárd forintból kórházat épít Szíriában

Amennyiben a biztonsági körülmények adottak lesznek, akkor Magyarország 5 millió euró (kb. 1,5 milliárd forint) értékben kórházat fog építeni Szíriában. A beruházás hozzá fog járulni ahhoz, hogy minél többen és minél előbb haza tudjanak térni hazájukba, és ott megfelelő ellátást kapjanak – jelentette be Szijjártó Péter az EU és az ENSZ által Szíria megsegítésére szervezett brüsszeli donorkonferencia szünetében.

Az MTI szerint a külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, a szíriai helyzet és annak rendezése nem választható el az Európát sújtó migrációs válságtól abból a szempontból, hogy a térségben zajló konfliktusok jelentik annak egyik legfőbb okát. Szerinte alapvető irányváltásra van szükség az EU migrációs politikájában, ahelyett, hogy az unió arra biztatná az embereket, hogy Európába jöjjenek, a kiváltó okok megszüntetésére kell fókuszálni, és odavinni a segítséget, ahol arra szükség van, annak érdekében, hogy az emberek otthon vagy otthonuk közelében maradhassanak.

(Németország egyébként épp ezen a konferencián jelentette be, hogy 1 milliárd eurót ajánl fel a Szíriában élő rászorulók és a környező országokba menekülők támogatására.)

Szijjártó elmondta, hogy Magyarország idén befizeti az utolsó részletét is az EU Törökországot segítő menekültügyi csomagjába, így összesen 14,6 millió euróval (kb. 4,5 milliárd forinttal) járul hozzá ahhoz, hogy Ankara megfelelő módon el tudja látni az országa területén élő, Szíriából érkezett több millió menekültet.

Magyarország emellett azt szorgalmazza, hogy a szíriai háború közvetlen közelében található Törökország, Libanon, Irak és Jordánia további EU-s pénzügyi segítséget kapjanak arra való tekintettel, hogy ezek az országok menekültek millióit látják el.

Olyan biztonsági és megélhetési körülményeket kell teremteni a Közel-Keleten, hogy az onnan eljött emberek minél előbb vissza tudjanak térni saját otthonaikba – mondta Szijjártó, aki szerint ennek nyomán indította el Magyarország a Hungary Helps programot, hiszen alapvető biztonsági érdek az, hogy a közel-keleti válságok nyomán előállt kényszerhelyzetek megszűnjenek, és az onnan Európába távozott emberek haza tudjanak térni.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy a migráció ösztönzése különösen kockázatos, hiszen az EU-hoz közel eső térségben ma több mint 30 millióan élnek menekültként, rendszeres humanitárius segélyen, akik bármikor megindulhatnak Európa irányába. Mint elmondta, Magyarország az elmúlt két évben 3,6 milliárd forintot fordított a közel-keleti üldözöttek helyben maradását és hazatérését segítő programokra. Iskolát épített, templomok és lerombolt épületek újjáépítését finanszírozza, kórházakat és keresztény közösségeket támogat a hazatérés biztosítása érdekében Szíria, Irak, Jordánia és Libanon területén. Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország idén indított, 250 szíriai hallgatót fogadó ösztöndíjprogramját jövőre is folytatni kívánja.

Korábban bejelentették, hogy Magyarország Vietnamban és Nigériában is kórházat épít.