Majdnem dupla annyi gorilla élhet még a Földön, mint eddig gondoltuk

Akár 360 ezer is lehet az Afrikában, vadon élő nyugati síkvidéki gorillák száma - derül ki egy új kutatásból, ami a gorillák éjjeli fészkei alapján próbálta megbecsülni a fajta egyedszámát. Mivel a nyugati síkvidéki gorillák adják a ma élő gorillapopuláció 99 százalékát, a becsült egyedszámukban beállt változás az egész fajra kihat.

A tudósok eddig úgy hitték, 150-250 ezer nyugati síkvidéki gorilla maradhatott a közép-afrikai régióban.

A szám duplázása azonban nem jelenti azt, hogy a gorilla ne maradna továbbra is súlyosan veszélyeztetett faj, ugyanis nagyon lassan szaporodik. A nőstények 11-12 éves korukra válnak csak ivaréretté, és 4 évente egyszer szülnek. Emiatt nagyon hosszú időbe telik, míg újra megnyugtató méretűre nőhet a gorillapopuláció.

A gorillák egyébként nélkülözhetetlenek a dzsungel ökoszisztémájában, mert nagy méretű magokat terjesztenek a vándorlásuk során.

Életterük azonban folyamatosan zsugorodik a pálmaolajtermelés, és a pálmaültetvények létrehozásához szükséges erdőirtás miatt, és az illegális vadászat is rengeteg gorilla haláláért felel. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.