Egy leszbikus jelenet miatt tiltottak be egy kenyai filmet

A Rafiki lesz az első kenyai film, amit bemutatnak a cannes-i filmfesztiválon, de az otthoni hatóságokat ez sem akadályozta meg abban, hogy betiltsák. A film két fiatal nő kapcsolatát mutatja be, de a Kenyai Filmosztályozási Bizottság szerint csak a leszbikus kapcsolatok legitimálásáról szól. A bizottság figyelmeztetett, hogy mindenkit megbüntetnek, akinél megtalálják a filmet. Az országban a homoszexuális kapcsolatokat 14 év börtönnel büntetik.

Wanuri Kahiu, a film rendezője abban bízott, hogy a film csak 18 év feletti besorolást kap. Úgy gondolja, hogy a kenyai közönség elég érett lenne az alkotásra. Szerinte ha betiltják az alkotást, még a lehetőséget sem adják meg a kenyaiaknak, hogy beszéljenek a tartalmáról.

A kenyai filmbizottság korábban több amerikai filmet is betiltott: A Wall Street farkasa a sok meztelen jelenet, szex és kicsapongás miatt verte ki a biztosítékot, a Hey Arnoldot pedig azért nem engedték, mert „a homoszexualitást dicsőíti”. (BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.