Félmilliárdból épülhet sportcsarnok és focipálya egy ezerfős településen

politika
2018 április 27., 07:04
comments 109

Az Index ír arról, hogy a Szolnoktól 17 kilométerre fekvő, ezer lakosú Szászberek két sportcsarnokot is kapott volna, igaz, az egyikre végül nemet mondtak. 

A község futballcsapata a megyei másodosztályban játszik, az utánpótláscsapat pedig a területi bajnokságban szerepel, az MLSZ adatbázisa szerint az egyesületnek 35 igazolt játékosa van. Ennek ellenére mégis az derült ki, hogy 273 millió forintból sportcsarnok épül a településen, ami kifejezetten a futballistáknak készül. 

Csütörtökön újabb szerződés jelent meg, mely szerint 84 millió forintból épül út és parkoló a csarnokhoz. Mint az Index tippel, valószínűleg azért volt szükség a két szerződésre, mert 300 millió forint alatt nem kell nyílt eljárást kiírnia az önkormányzatnak. Mindkét munkát a budapesti Peszter Kft. végzi. 

A cikk azzal folytatja, hogy ez még nem a történet vége: egy 2016-os kormányhatározat ugyanis 580 millió forintot biztosított a fejlesztésekre, és ebben műfüves és élőfüves futballpálya is szerepel, azaz a csarnokra elköltött 357 millió forint mellett marad mintegy 220 millió erre. 

A pályázatokon nyertes Peszter Kft.-re is kitér a cikk: a vállalkozásnak 2014-ben és 2015-ben nulla árbevétele volt, 2016-ra viszont ez 450 millióra ugrott be. Hat cég dolgozik a cégnél a Céginfó szerint, és a legkomolyabb referenciájuk a kézilabdacsarnok befejezésére 2017-ben elnyert 1,81 milliárdos szerződés volt, és érdekesség, hogy a Peszter ügyvezetője, Baller András a pályázatot kiíró Siófoki Kézilabda Club ügyvezetőjének, Fodor Jánosnak a sógora, valamint a klub alkalmazottja. 

A Peszter Kft. alvállalkozók segítségével teljesítette a siófoki feladatot, több Tiborcz-közeli céget is megbízva a munkálatok elvégzésével. 

Az egy nagy kérdés marad, hogy mi lesz a sportcsarnok üzemeltetésével, hiszen ez nyilván évi több tízmillió forintot jelenthet, ami nem feltétlen fér bele könnyedén Szászberek költségvetésébe. 

A község amúgy 2017-ben kapott 400 milliót az Emmitől is, egy tornacsarnok építésére. Ez a helyi katolikus iskola tanulói kapták volna, de alkalmas lett volna sportrendezvények megtartására. A település azonban úgy döntött, hogy elég nekik az egy csarnok is, és a labdarúgó-csarnokot választották. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.