Nem kizárt, hogy Egyiptomból érkezett az életveszélyes droggal szennyezett köménymag

ÉLET
2018 április 27., 13:32
comments 160

Könnyen lehetséges, hogy egyetlen forrásból származik az összes olyan szennyezett, életveszélyes köménymag, amiről az elmúlt hetekben írtak az újságok. Zoltai Annától, a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy a csattanó maszlaggal szennyezett fűszert már több egy hónapja kivonták a forgalomból, de valószínűleg még abból vásárolhatott a mérgezést okozó For Sale étterem. 

A Nébih március 22-én jelentette be, hogy kivonta a forgalomból három magyar fűszkerkereskedő köménymagját, mert a szállítmányok a veszélyes hallucinogént tartalmazó csattanó maszlaggal szennyezettek.

Ezután egy hónapig csend volt, hogy ezen a héten robbanjon a bomba: csütörtök délután szinte egyidőben jelentette be a Nébih, hogy a maszlag egyik hatóanyaga, az atripin által okozott ételmérgezésekről értesült, ezért vizsgálatot indít, illetve közölte az RTL Híradója, hogy egy turistacsoport több tagját is kórházba szállították, miután egy budapesti étteremben gulyásoztak. A turisták közül néhányan enyhébb, néhányan súlyosabb mérgezést szenvedtek, két embernek kórházban kellett maradnia.

Izraeli sajtójelentésekből nemsokára már azt is tudni lehetett, hogy zsidó turisták voltak az áldozatok, a helyszín pedig a For Sale Pub nevű belvárosi étterem volt.

A vizsgálatok még folynak és semmi sem végleges, de Zoltai Anna szerint könnyen előfordulhat, hogy az érintett étterem is a hivatal által márciusban tiltólistára tett tételek valamelyikéből vásárolt. A nyomozás eddig eredményei pedig arra mutatnak, hogy a szennyezett egyiptomi fűszerkömény forrása azonos lehet.

A 444 úgy értesült, hogy a súlyos mérgezést elszenvedők egyike a For Sale szakács-üzletvezetője volt, akinek sűrűn kellett kóstolgatnia a gulyást. A Nébih most szállítóleveleket, számlákat ellenőriz, illetve azt nézik át, hogy stimmelnek-e a mennyiségek, valamint hogy az érintettek tényleg végrehajtották-e március 22. után a visszavonást előíró felszólítást.

Zoltai Anna mindenkinek azt javasolja, hogy amíg a vizsgálat le nem zárul, ne használjon otthon vagy vendéglátóhelyen őrölt köményt, amiről nem lehet megállapítani, hogy szennyezett-e. Az egész köményt pedig felhasználás előtt ellenőrizni kell, hogy nem található-e benne maszlag vagy más szennyeződés. Ha igen, akkor azt se használják fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.