Nem kizárt, hogy Egyiptomból érkezett az életveszélyes droggal szennyezett köménymag

Könnyen lehetséges, hogy egyetlen forrásból származik az összes olyan szennyezett, életveszélyes köménymag, amiről az elmúlt hetekben írtak az újságok. Zoltai Annától, a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy a csattanó maszlaggal szennyezett fűszert már több egy hónapja kivonták a forgalomból, de valószínűleg még abból vásárolhatott a mérgezést okozó For Sale étterem. 

A Nébih március 22-én jelentette be, hogy kivonta a forgalomból három magyar fűszkerkereskedő köménymagját, mert a szállítmányok a veszélyes hallucinogént tartalmazó csattanó maszlaggal szennyezettek.

Ezután egy hónapig csend volt, hogy ezen a héten robbanjon a bomba: csütörtök délután szinte egyidőben jelentette be a Nébih, hogy a maszlag egyik hatóanyaga, az atripin által okozott ételmérgezésekről értesült, ezért vizsgálatot indít, illetve közölte az RTL Híradója, hogy egy turistacsoport több tagját is kórházba szállították, miután egy budapesti étteremben gulyásoztak. A turisták közül néhányan enyhébb, néhányan súlyosabb mérgezést szenvedtek, két embernek kórházban kellett maradnia.

Izraeli sajtójelentésekből nemsokára már azt is tudni lehetett, hogy zsidó turisták voltak az áldozatok, a helyszín pedig a For Sale Pub nevű belvárosi étterem volt.

A vizsgálatok még folynak és semmi sem végleges, de Zoltai Anna szerint könnyen előfordulhat, hogy az érintett étterem is a hivatal által márciusban tiltólistára tett tételek valamelyikéből vásárolt. A nyomozás eddig eredményei pedig arra mutatnak, hogy a szennyezett egyiptomi fűszerkömény forrása azonos lehet.

A 444 úgy értesült, hogy a súlyos mérgezést elszenvedők egyike a For Sale szakács-üzletvezetője volt, akinek sűrűn kellett kóstolgatnia a gulyást. A Nébih most szállítóleveleket, számlákat ellenőriz, illetve azt nézik át, hogy stimmelnek-e a mennyiségek, valamint hogy az érintettek tényleg végrehajtották-e március 22. után a visszavonást előíró felszólítást.

Zoltai Anna mindenkinek azt javasolja, hogy amíg a vizsgálat le nem zárul, ne használjon otthon vagy vendéglátóhelyen őrölt köményt, amiről nem lehet megállapítani, hogy szennyezett-e. Az egész köményt pedig felhasználás előtt ellenőrizni kell, hogy nem található-e benne maszlag vagy más szennyeződés. Ha igen, akkor azt se használják fel.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.