Meghalt a 23 hónapos brit kisfiú, akit áthelyzés helyett inkább lekapcsoltak az életfunkcióit fenntartó gépekről

GYÁSZ
2018 április 28., 11:37

Szombat hajnalban meghalt Alfie Evans, az a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, 23 hónapos brit kisfiú, akinek a szülei és orvosai között régóta elkeseredett vita zajlott a kezeléséről. Reggel az apja a Facebookon a hírt azzal közölte, hogy „a gladiátorom letette a pajzsot, és szárnyakat bontott. Megszakad a szívem”.

Alfie Evans
photo_camera Alfie Evans Fotó: ACTION4ALFIE/AFP

A kisfiú félig vegetatív állapotban élt egy gyógyíthatatlan, degeneratív idegrendszeri betegség miatt, amit nem sikerült azonosítani. Alfie már közel másfél éve, 2016 decembere óta kórházi ápolásra szorult, agya súlyos károsodásokat szenvedett: sem mozogni, sem beszélni nem tudott már, és a hallását is elveszítette.

Ezért az orvosok értelmetlennek tartották az Alfie életben tartására irányuló erőfeszítéseket, és a hét elején lekapcsolták őt az életfunkcióit fenntartó gépekről, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága is elutasította a szülők kérését a kezelés folytatására. A szülők azzal vádolták a kórházat, hogy félrediagnosztizálták, és fogolyként tartották fogva a fiukat. 

A szülők végül a vatikáni Bambino Gesu gyermekkórházba szerették volna vitetni fiukat további kezelésre, és ehhez a Vatikán, illetve az olasz hatóságok támogatását is magkapták. Alfie még az olasz állampolgárságot is megkapta. Azonban egy brit bíróság szerdán elutasította az átszállításról szóló fellebbezési kérelmüket. A fellebbviteli törvényszék arra hivatkozott, hogy a kisfiú szállítása túl veszélyes lenne egészségi állapotára nézve.

Az eset Ferenc pápa figyelmét is felkeltette, aki egyik áprilisi vasárnapi miséjén imáját Alfie-ért mondta el, valamint mindazokért, akik súlyos betegségekben szenvednek. A pápa azért fohászkodott, hogy Alfie életben maradjon, mert mint mondta, „csak Isten döntheti el, kinek kell meghalnia”. (BBC/MTI)