Majd 100 milliárd forintnyi dollárt szán az ausztrál kormány a Nagy-korallzátony megmentésére

Az ausztrál kormány vasárnap felvázolt egy átfogó tervet, aminek keretében 500 millió ausztrál dollárt, azaz kb. 97,7 milliárd forintot költenének a Nagy-korallzátony megmentésére. Ennek nagyobb része vízminőség-ellenőrzésre és -javításra menne, de támogatnák a partvidéken élő farmereket is annak érdekében, hogy kevesebb vegyszert használjanak a gazdálkodáshoz. Ezen kívül irtanák a korallal táplálkozó töviskoronás tengericsillagokat is, amik elszaporodása a melegedő és savasodó tengervíz mellett a Nagy-korallzátony vesztének másik okozója. Több millió dollárt költenek olyan kutatásokra is, amikben ellenállóbb korallfajtákat igyekeznek kitenyészteni, amik nem halnának el a melegedő és savasodó tengervízben.

A Nagy-korallzátony a globális felmelegedés miatt került veszélybe. A korallok nagyon érzékenyek a víz hőmérsékletének növekedésére.Fotó: Jean-Michel Mille/Only France

Szakértői körökben mérsékelt öröm fogadta a bejelentést, a többség szerint ugyanis ennél sokkal többre lenne szükség a zátony megőrzéséhez. Az utóbbi néhány hónapban is több száz kilométeres részek haltak el a Nagy-korallzátonyból, és több tanulmány is nyilvánvalóvá tette, hogy

a Nagy-korallzátony romlása globális válasz és a felmelegedés megállítása nélkül visszafordíthatatlan.

Pont emiatt kritika is érte az ausztrál kormányt, mondván, ha olyan fontos a zátony megmentése, inkább a szén és a többi fosszilis tüzelőanyag használata ellen lépjen fel, hogy csökkenjen az üvegházhatást okozó káros anyagok kibocsátása. Ausztráliában ehhez képest továbbra is állami támogatásban részesül a szén- és gázkitermelés.

Az ausztrál kormány számításai szerint egyébként 64 ezer munkahely függ az országban a Nagy-korallzátonytól. (New York Times)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.