A Bayer előtt megnyílt az út, hogy felvásárolja a Monsantót

gazdaság
2018 április 30., 14:44
comments 82

Az Európai Bizottság engedélyezte a Bayer német vegyipari cégnek, hogy eladja agrárvegyipari üzletágának egy részét az ugyancsak német BASF vegyipari vállalatnak, és ezzel megnyílt az út az előtt, hogy a Bayer felvásárolhassa az amerikai Monsanto céget.

photo_camera Fotó: Paul Zinken/dpa/AFP

A BASF 5,9 milliárd euróért veszi meg a Bayer Crop Science vetőmagtermelő és növényvédelmi üzletágának jelentős részét.

A Bayer 2016 szeptemberében jelentette be a vetőmagok előállításával foglalkozó amerikai Monsanto felvásárlását 66 milliárd dollárért.

Brüsszel 2017 közepe óta vizsgálta versenyjogi szempontból a Monsanto felvásárlását. Az Európai Bizottság Bayer-Monsanto fúzió engedélyezéséről idén márciusban hozta meg a döntést azzal, hogy a Bayer kötelezettséget vállalt Crop Science üzletrészének értékesítésére. Azt viszont tovább vizsgálta az Európai Bizottság, hogy az üzletrész eladása a BASF-nek megfelel-e a versenyjogi előírásoknak. Erre mondott most igent.

photo_camera Fotó: John Thys/AFP

A Bayer–Monsanto-fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jöhet létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi kb. 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedhet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.