A Bayer előtt megnyílt az út, hogy felvásárolja a Monsantót

Az Európai Bizottság engedélyezte a Bayer német vegyipari cégnek, hogy eladja agrárvegyipari üzletágának egy részét az ugyancsak német BASF vegyipari vállalatnak, és ezzel megnyílt az út az előtt, hogy a Bayer felvásárolhassa az amerikai Monsanto céget.

Fotó: Paul Zinken/dpa/AFP

A BASF 5,9 milliárd euróért veszi meg a Bayer Crop Science vetőmagtermelő és növényvédelmi üzletágának jelentős részét.

A Bayer 2016 szeptemberében jelentette be a vetőmagok előállításával foglalkozó amerikai Monsanto felvásárlását 66 milliárd dollárért.

Brüsszel 2017 közepe óta vizsgálta versenyjogi szempontból a Monsanto felvásárlását. Az Európai Bizottság Bayer-Monsanto fúzió engedélyezéséről idén márciusban hozta meg a döntést azzal, hogy a Bayer kötelezettséget vállalt Crop Science üzletrészének értékesítésére. Azt viszont tovább vizsgálta az Európai Bizottság, hogy az üzletrész eladása a BASF-nek megfelel-e a versenyjogi előírásoknak. Erre mondott most igent.

Fotó: John Thys/AFP

A Bayer–Monsanto-fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jöhet létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi kb. 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedhet. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.