A magyar cégvezetők kétharmada szerint gyakori jelenség a korrupció

gazdaság
2018 április 30., 05:01

"Magyarországon minden 5. válaszadó úgy véli, iparágában elterjedt gyakorlat a vesztegetés, ami felülmúlja mind a régiós országok, mind a fejlődő piacok átlagát," derült ki az EY legfrissebb, Globális visszaélési felmérése című tanulmányából. Hiába az egyre szigorúbb állami fellépés, globálisan sem történt érdemi változás a korrupció elterjedésében, áll az 55 országban 2550 vezető megkérdezésével készült felmérésben. 

Magyarországon különösen súlyos a helyzet:

a válaszadók kétharmada szerint a korrupció gyakori jelenség a gazdasági szférában, miközben a régióban a megkérdezettek alig fele nyilatkozott hasonlóan. A felmérés szerint a magyar cégvezetők

  • negyede elfogadhatónak tartja a személyes ajándék, szolgáltatás vagy szívesség nyújtását a siker érdekében, 
  • 16 százalékuk szórakoztató programokat, 
  • négy százalékuk készpénzt is felajánlana.

A magyar cégvezetők szerint a korrupciómentes működés előnye már nem csak a pozitív megítélés, a büntetések elkerülése és nyereséges tevékenység biztosítás, hanem

vonzza és megtartja a tehetséges munkaerőt is.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.