Lemondatta a miniszterelnököt az alkotmánybíróság Gabonban, jó reggelt!

Emmanuel Issoze-Ngondet miniszterelnök elfogadta az alkotmánybíróság döntését, távozik a posztjáról.Fotó: Vladimir Astapkovich/Sputnik

A gaboni alkotmánybíróság szerint a kormány a kormány és a parlament is elvesztette a legitimitását, mert nem volt képes kellő időben megtartani az esedékes választásokat. A parlamenti választást a legutóbbi tervek szerint most hétvégén kellett volna megtartani, de a parlament újra elhalasztotta a szavazást.

"Az alkotmánybíróság döntéseit nem minősíteni kell, hanem végrehajtani" - jelezte Emmanuel Issoze-Ngondet kormányfő, hogy elfogadja a testület döntését. Hasonlóképpen nyilatkozott Richard August Onouiet is, a parlament elnöke. A felsőház, a szenátus a bíróság döntése értelmében a helyén maradhat.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében Ali Bongo elnöknek ideiglenes kormányfőt kell kineveznie a választások megtartásáig. Múlt pénteken egy többpárti bizottság kinevezte ugyan a választási bizottság tagjait, de a választás időpontját többszöri halasztás ellenére sem írták ki. (Via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.