Warren Buffett szerint bitcoinba fektetni olyan, mint rulettezni

gazdaság
2018 május 01., 06:51
comments 132

Kinyilatkoztatott az omahai orákulum, a világ harmadik leggazdagabb embere, Warren Buffett, akinek a befektetési tanácsait a világ befektetői szentírásként szokták tisztelni. Márpedig Buffett most arra figyelmeztette a gazdagodni vágyókat, hogy bitcoinra tenni a pénzüket szimpla szerencsejáték. Spekuláció csupán, nem pedig érdemi befektetés.

A Buffett tanácsairól beszámoló Forbes szerkesztőségi megjegyzésében készségesen alá is támasztotta ezt, mondván a kriptovaluták szinte teljes egészében szabályozatlan piaca valóban hatalmas kockázatokat rejt, a bitcoin-vásárlók teljes, bitcoinba fektetett vagyonukat kockáztatják. Buffett még ennél is keményebben fogalmazott. Akik bitcoint vásárolnak, azok "nem befektetik a pénzüket, csak spekulálnak".

Buffett szerint amúgy a spekulációban nincs semmi rossz. "Ha hazardírozol, majd jön valaki, aki még többet tesz fel másnap, ez egy ilyen játék. De ez nem befektetés".

Buffett szerint a befektetést az különbözteti meg a spekulációtól, hogy a befektető felméri, milyen megtérüléssel számolhat, amikor befekteti a pénzét. A kriptovaluta-spekulációnál ilyenről nincs szó, ebben az esetben csupán remélni lehet, hogy valaki majd hajlandó lesz többet fizetni a valutáért, mint amennyibe került.

A Forbes szerint Buffett ez esetben nem nyilatkozott negatívan a kriptovalutákról, csupán rávilágított a kriptopiac sajátosságaira. Korábbi megnyilatkozásaiban viszont szkeptikusnak tűnt. 2014-ben "délibábnak" minősítette a bitcoint, és ezt a véleményét még ma is fenntartja, bár közben a bitcoin értéke 23-szorozódott. "Bizton állíthatom, hogy ennek rossz vége lesz" - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.