Érd városa tényleg semmitől sem riadt vissza, hogy a megfelelő cég szerelhesse fel a lámpákat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Index részletes cikkben mutatta be az érdi közvilágítás elmúlt éveinek viszontagságos történetét. A T. Mészáros András fideszes polgármester vezette önkormányzat az egyik legfényesebben ragyogó példát hozta össze a lámpamutyik erős mezőnyében, az alábbi forgatókönyv szerint.

  • 2012-ig egy olyan cég üzemeltette Érd közvilágítását, amely rengeteg megbízást kapott fideszes önkormányzatoktól.
  • De pont abban az időszakban, amikor a cég vezetője, Makra József távozott, ezek a fideszes városvezetők elkezdték megtagadni a kifizetéseket és felbontani a szerződéseket.
  • Érd is így tett, és rohamtempóban, közbeszerzés nélkül leszerződött Makra József új cégével, a Grep Zrt-vel.
  • Következő évben Érd kiírta az üzemeltetési és lámpafelújítási pályázatot, amit nyílt közbeszerzésen pont a Grep nyert meg.
  • Csakhogy valamiért beltérre optimalizált, megbuherált lámpákat szereltek fel.
  • Nem meglepő módon ezeket a lámpákat Érdnek le kellett cserélnie, kiírtak hát egy újabb, másfél milliárdos közbeszerzést.
  • Amin egyetlen cég indult: a Grep.
  • Mindezek után Érd napelemes közvilágításra is kiírt egy közbeszerzést tavaly, amelyet az egyedüli érvényes pályázattal a Grep nyert el. 

A 24.hu nemrég arról írt, hogy a Grep együttműködött Tiborcz István korábbi cégével, az önkormányzati megrendeléseket 10 milliárdos nagyságrendben behúzó Eliosszal. A cég szerepére az OLAF-jelentés is kitért, azt állítva, hogy rendszeresen „összejátszhatott” Tiborcz Istvánékkal.

Az Index cikkében sok más részlet mellett felbukkan még egy közvetítő is, amely megvette és továbbadta az Érdre szánt lámpákat a Grepnek. A sztori akkor kezdett el egy piti maffiafilmre hasonlítani, amikor ezt a kis autószerelő vállalkozást egy tetoválóművész eladta egy dombóvári DJ-nek, akinek a kezében eddig is sorra tűntek el különböző cégek.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.