Feloszlatja magát az ETA baszk terrorszervezet

Levélben jelentette be a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezetet, hogy döntött szervezetének teljes feloszlatásáról, közölte az el Diario nevű újság szerdán.

A lap közzétette az eredeti, baszk nyelven, április 16-i keltezéssel írt levelet, amelyet a terroristák különböző szervezeteknek, intézményeknek és baszk rendőröknek is eljuttattak.

Az ETA korszaka véget ért, de a konfliktus Spanyolországgal nem, mert az nem az ETA-val kezdődött, és nem szűnik meg az ETA útjának lezárultával, áll a levélben.

Az EU által terrorszervezet minősített csoport majdnem pontosan 50 évvel ezelőtt ölte meg első áldozatát. A hét második felében Délnyugat-Franciaországban, Cambo-les-Bains-ben tartanak búcsúceremóniát. Az ETA által elkövetett merényletek, gyilkosságok fele továbbra sincs feltárva, írja a BBC.

Az ETA  1968 és 2010 között 800 emberrel végzett Baszkföldön, Észak-Spanyolországban, és Navarre város környékén. Az áldozatok közül 439-en rendőrök vagy biztonsági őrök voltak, 58 vállalkozót és 39 politikust öltek meg. 2010-ben tűzszünetet jelentettek be, majd 2017-ben bejelentették a lefevgyerzést.

A terrorizmus áldozatainak ügyét képviselő szervezet, a Dignidad y Justicia (méltóság és igazság) most azt követeli, indítsák újra az ETA fel nem derített ügyeit vizsgáló eljárásokat, miközben civil kezdeményezésre petíció indult azért, hogy az ETA maga is segítse ezen ügyek megoldását és békés lezárását. (MTI/BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.