Találtak még egy afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót Hevesben

ÁLLAT
2018 május 2., 6:27
comments 47

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai ismét ASP fertőzöttséget mutattak ki egy elhullott vaddisznóból származó mintában. Az állatot Heves megyében, Mátrafüred település közelében találták április 27-én.

Miután április 21-én a Nébih először talált afrikai sertéspestist Magyarországon,  Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket. 

Az afrikai sertéspestis - ami nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes. Jelentősége a gazdasági kártétel miatt van, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt abból adódik, hogy az ASP megjelenése miatt hosszú távú korlátozások léphetnek életbe mind az Európai Unión belüli, mind az exportkereskedelemre. A betegség különös veszélye, hogy nemcsak fertőzött élő sertések, hanem az azokból előállított, a vírust tartalmazó termékek, valamint a vaddisznók mozgása révén is gyorsan továbbterjedhet.

Az Afrikából indult vírus Oroszországon és Ukrajnán át érkezhetett Magyarországra. A tudni- és tennivalókról a Nébih honlapján találhatók hasznos információk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt