Találtak még egy afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót Hevesben

Több 444 videó?
Szeretném

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai ismét ASP fertőzöttséget mutattak ki egy elhullott vaddisznóból származó mintában. Az állatot Heves megyében, Mátrafüred település közelében találták április 27-én.

Miután április 21-én a Nébih először talált afrikai sertéspestist Magyarországon,  Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket. 

Az afrikai sertéspestis - ami nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes. Jelentősége a gazdasági kártétel miatt van, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt abból adódik, hogy az ASP megjelenése miatt hosszú távú korlátozások léphetnek életbe mind az Európai Unión belüli, mind az exportkereskedelemre. A betegség különös veszélye, hogy nemcsak fertőzött élő sertések, hanem az azokból előállított, a vírust tartalmazó termékek, valamint a vaddisznók mozgása révén is gyorsan továbbterjedhet.

Az Afrikából indult vírus Oroszországon és Ukrajnán át érkezhetett Magyarországra. A tudni- és tennivalókról a Nébih honlapján találhatók hasznos információk.