Vajon mire gondolhatott Emmanuel Macron, amikor "ízletesnek" nevezte az ausztrál kormányfő nejét?

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Emmanuel Macron és Malcolm Turnbull műtárgyakat csodálnak az Új-dél-walesi Művészeti Galériában.Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

"Szeretném megköszönni a szíves vendéglátást. Köszönöm önnek és ízletes nejének!" - zárta mindenki nagy meglepetésére ausztráliai látogatásán az ausztrál miniszterelnökkel, Malcolm Turnbullal közös sajtótájékoztatóját Emmanuel Macron. Lett is nagy vidámság. "Kiemelheted a fickót Franciaországból, de..." - írta rögtön a történtek után Alice Workman ausztrál újságíró a Twitteren.

Hogy miért mondta ezt Macron, azt csak találgatni lehet. Vannak, akik szerint, bár mindezt fapofával tette, Macron csak tréfálkozott. A tavalyi év egyik emlékezetes pillanata volt, amikor Donald Trump franciaországi látogatásán alaposan végigmérte Macron nejét, és megjegyezte, hogy milyen jó állapotban van. Macron a múlt héten Washingtonban járt, lehet, hogy ez ébresztett benne emlékeket.

Ennél prózaibb magyarázat is adódik. A francia delicieux kifejezésre használhatta az angol delicioust, de míg az utóbbi csak ízletest jelent, az előbbi elbűvölőt (delightful) is. (Via AP)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.