Hawaii-on betiltanak naptejeket, mert roncsolják a korallokat

Fotó: Peter Amend/Image Source

Kutatások bizonyítják, hogy egyes kémiai anyagok súlyosan károsíthatják a korallzátonyok szerkezetét és elősegíthetik pusztulásokat. 

Az olyan, a nap káros sugarai ellen védő naptejekben gyakori anyagok, mint az oxibenzon vagy az octinoxát növelik a korallok érzékenységét, elősegítik színtelenedésüket, szétroncsolják DNS-állományukat, és mindez pusztulásukhoz vezethet. Nem néhány különleges termékről van szó: több mint 3500 különböző naptej és napolaj tartalmaz ilyen anyagot.

A kutatások szerint évi 14 ezer tonna (!) naptej csapódik le a korallokon világszerte, ehhez képest meglepő, hogy csak most készül először törvényi szabályozás, amely kimondja, hogy Hawaii-on 2021-től csak külön orvosi engedéllyel lesz használható naptej, ami oxibenzont vagy az oxitonátot tartalmaz. 

Hawaii-on most nagy vita van erről a kérdésről, mert ugyan igaz, hogy a jogszabály segíthet megóvni az egyébként is rohamosan pusztuló korallokat, az orvosok, és különösen a bőrgyógyászok viszont attól tartanak, hogy a naptejek szigorú korlátozása kevesebb naptej-használathoz, és így még több rákos bőrbetegséghez vezet majd. (Huffington Post)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.