Orbán azonnal alkotmányt módosít

politika
2018 május 03., 10:31
comments 377
Orbán Viktor miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik a Képviselői Irodaháznál a Fidesz-frakció zárt alakuló ülésének kezdete előtt
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök a sajtó képviselõinek nyilatkozik a Képviselõi Irodaháznál a Fidesz-frakció zárt alakuló ülésének kezdete elõtt Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A kormánypárt kihelyezett frakcióülésén megválasztották frakcióvezetőnek Kocsis Mátét, és ő ezt követő első sajtótájékoztatóján azonnal be is jelentette, hogy az új frakció rögvest a 7. alkotmánymódosítás napirendre tűzésére tesz majd javaslatot. 

A 7. alkotmánymódosítás 2017-ben nem ment át a parlamenten, miután a Fidesz addigra elveszítette alkotmányozó többségét, a Jobbik pedig végül kihátrált az együttszavazásból, mert ragaszkodtak volna hozzá, hogy a szöveg ítélje el a letelepedési kötvényügyleteken keresztül az országba érkező bevándorlókat is.

A tervezet az alaptörvénybe emelte volna, hogy Magyarországra csak  „az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni” embereket. 

Kocsis elő is vette a Jobbikot akkor elnöklő Vona Gábort, akinek „köpönyegforgatása” miatt a módosítást korábban nem tudta elfogadni a parlament, és aki ellen az eset után nagy lejáratókampány indult a kormánypárti médiában. 

Az MTI ezen túl arról is tudósít, hogy az Országgyűlés elnökének újra Kövér Lászlót, alelnökének Lezsák Sándort és Jakab Istvánt jelöli a Fidesz-frakció, a törvényalkotási bizottság elnöke pedig - aki egyben parlamenti alelnök is - Hende Csaba lesz. (Index)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.