Egy botrány miatt megváltoztatták az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia szabályzatát

külföld
2018 május 04., 07:12

Miután a Svéd Akadémia egyik tagja komoly botrányba keveredett, megváltoztatták az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület szabályzatát, közölte a svéd királyi udvar, miután az új szabályozást XVI. Károly Gusztáv király is jóváhagyta. 

Áprilisban derült ki, hogy Katarina Frostenson költő, az akadémia tagja eltitkolta, hogy érdekeltsége van egy feladatával összeegyeztethetetlen vállalkozásban. Illetve, hogy fotós férje korábban nőket molesztált, és

idő előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjazottak neveit. 

A Svéd Akadémia tagjai eddig életük végéig a testület tagjai maradtak, a mostani szabálymódosítás már megengedi, hogy erről lemondhassanak. 

A testület várhatóan pénteken dönt arról, hogy elhalassza-e az idei átadót. Ha így döntenek, akkor 2019-ben kettő díjat is átadnak. (BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.