Egy botrány miatt megváltoztatták az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia szabályzatát

Miután a Svéd Akadémia egyik tagja komoly botrányba keveredett, megváltoztatták az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület szabályzatát, közölte a svéd királyi udvar, miután az új szabályozást XVI. Károly Gusztáv király is jóváhagyta. 

Áprilisban derült ki, hogy Katarina Frostenson költő, az akadémia tagja eltitkolta, hogy érdekeltsége van egy feladatával összeegyeztethetetlen vállalkozásban. Illetve, hogy fotós férje korábban nőket molesztált, és

idő előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjazottak neveit. 

A Svéd Akadémia tagjai eddig életük végéig a testület tagjai maradtak, a mostani szabálymódosítás már megengedi, hogy erről lemondhassanak. 

A testület várhatóan pénteken dönt arról, hogy elhalassza-e az idei átadót. Ha így döntenek, akkor 2019-ben kettő díjat is átadnak. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.