Szijjártó most afgán menekültektől fél

"Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió növelje a közép-ázsiai országoknak eddig juttatott támogatást, hogy meg tudják védeni saját határaikat, és ne váljanak az Európa irányában meginduló, alapvetően afgán migrációs folyamat tranzitországaivá," közölte a magyar külügyminiszter az MTI-vel telefonon a tádzsik fővárosban rendezett terrorizmus és szélsőséges eszmék elleni nemzetközi konferenciáról. Szijjártó Péter elmondta, hogy felszólalásában kijelentette:

"nem túlzás kijelenteni, hogy az európai biztonság Közép-Ázsiában kezdődik."

Szerinte elejét kell venni egy "Európába tartó, alapvetően afgán migrációs hullámnak." Szorgalmazta, hogy az EU és a közép-ázsiai országok között legyen sokkal szorosabb információs együttműködés, hogy időben ki lehessen szűrni a terroristákat és a terroristagyanús személyeket.

Fotó: Wiktor Dabkowski/Picture-Alliance/AFP

Szijjártó dusanbei tartózkodása alatt tárgyalt már Emomali Rahmon tádzsik államfővel és Szirodzsiddin Aszlov külügyminiszterrel, és Vlagyimir Voronkovval, a terrorizmus elleni fellépésért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel. 

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.