Meglepő: Marx a lehető legkommunistább temetőben nyugszik

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kétszáz éve született Karl Marx sírja a londoni Highgate temetőben található. A sírkert általában tele van turistákkal, hiszen olyan hírességek nyugszanak itt, mint George Michael énekes, a megmérgezett Alekszandr Litvinyenko vagy a Galaxis útikalauz írója, Douglas Adams. 

De az évszázadok során ide került, nagyon különböző emberek között feltűnően sok a kommunista vagy szocialista, akik nyilván Marx miatt választották ezt a helyet. A filozófus sírjától balra Claudia Jones nyugszik, akit nézetei miatt deportáltak az Egyesült Államokból, szemben pedig Ralph Miliband marxista szociológus, akinek mindkét fiából munkáspárti miniszter lett.

A Highgate-ről videót forgató, rosszmájú Guardian pedig azon élcelődik, hogy Nagy-Britannia legkommunistább temetőjében belépődíjat kell fizetni.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.