A román elnök lemondatná a miniszterelnököt, mert nem szedett be elég pénzt

Klaus Iohannis román elnök hétfőn ismét Viorica Dancila miniszterelnök lemondását követelte, mer elégedetlen a kormány gazdasági teljesítményével az idei első negyedévben.

Iohannis azután elemezte ki a kormány gazdasági teljesítményét, hogy a pénzügyminisztérium közzétette az állami költségvetés első negyedévi mérlegét. Megállapította, hogy a bevételek abszolút értékben ugyan nőttek, de jóval elmaradnak a tervezett szinttől. A kiadások ugyanakkor 22 százalékkal nőttek, ezért óriási nyomás nehezedik az államháztartásra.

Iohannis szerint a kormánynak nincsenek megoldásai a helyzet kiigazítására, ezért Dancilának sürgősen le kell mondania.

Az elnök már április végén is Dancila lemondását követelte. Akkor azzal indokolta, hogy a miniszterelnök megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét, az államfő szerepét az ország külpolitikájának kialakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, és csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre. (via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.