Átlátszó: Azbesztpor száll a Széchényi Könyvtárban, az intézmény hallgat

Az Átlótszó úgy tudja, az Országos Széchényi Könyvtár azért odázná el az épület 8. emeletének teljes azbesztmentesítését, mert ugyan mértek azbesztmennyiséget, de az állítólag nem éri el az egészségügyi határértéket a porban szálló szennyezés. Az azbeszttartalmú födém alatt, a 8. emeleten a terv szerint több tucat munkaállomást alakítanának ki, hogy tömeges digitalizálást folytassanak a 10 milliárd forint közpénzbe kerülő Országos Könyvtári Rendszer-projektben.

Fotó: Kárász Lajos/Országos Széchényi Könyvtár/Flickr

A Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége a lap birtokába került, január 25-én kelt előzetes szakvéleményében – amit a könyvtár rendelt meg – azt írta: „Egészségre veszélytelen azbeszt mennyiséget még semmilyen tudományos vizsgálat sem állapított meg.” A szakértők január közepén járták be az érintett területeket, és többek között megállapították, hogy:

„A déli és az északi gépház keleti oldalán megtekintett, vakolattal nem rendelkező, látszó azbeszttartalmú szigetelőanyagok olyan mértékben elveszették a szilárdságukat, hogy sok helyen külső behatás – huzat, épületrezgés – nélkül is leesnek a földre, onnan pedig a légmozgásoktól irányítottan juthatnak el az épület különböző részeibe.”

Azt írják, „a szakszerű, az érvényes szabályozás szerint is elfogadható beavatkozásra csak egy lehetőség van: az előírások szerinti azbesztmentesítés”.

Az Átlátszó megkérdezte az OSZK-t, hogy ismerik-e az előzetes szakvéleményt, és milyen lépéseket terveznek, de még nem kaptak válaszolt. (Átlátszó)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.