Átlátszó: Azbesztpor száll a Széchényi Könyvtárban, az intézmény hallgat

Egészségügy
2018 május 07., 09:51
comments 89

Az Átlótszó úgy tudja, az Országos Széchényi Könyvtár azért odázná el az épület 8. emeletének teljes azbesztmentesítését, mert ugyan mértek azbesztmennyiséget, de az állítólag nem éri el az egészségügyi határértéket a porban szálló szennyezés. Az azbeszttartalmú födém alatt, a 8. emeleten a terv szerint több tucat munkaállomást alakítanának ki, hogy tömeges digitalizálást folytassanak a 10 milliárd forint közpénzbe kerülő Országos Könyvtári Rendszer-projektben.

A nemzeti könyvtár nyugati homlokzata
photo_camera Fotó: Kárász Lajos/Országos Széchényi Könyvtár/Flickr

A Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége a lap birtokába került, január 25-én kelt előzetes szakvéleményében – amit a könyvtár rendelt meg – azt írta: „Egészségre veszélytelen azbeszt mennyiséget még semmilyen tudományos vizsgálat sem állapított meg.” A szakértők január közepén járták be az érintett területeket, és többek között megállapították, hogy:

„A déli és az északi gépház keleti oldalán megtekintett, vakolattal nem rendelkező, látszó azbeszttartalmú szigetelőanyagok olyan mértékben elveszették a szilárdságukat, hogy sok helyen külső behatás – huzat, épületrezgés – nélkül is leesnek a földre, onnan pedig a légmozgásoktól irányítottan juthatnak el az épület különböző részeibe.”

Azt írják, „a szakszerű, az érvényes szabályozás szerint is elfogadható beavatkozásra csak egy lehetőség van: az előírások szerinti azbesztmentesítés”.

Az Átlátszó megkérdezte az OSZK-t, hogy ismerik-e az előzetes szakvéleményt, és milyen lépéseket terveznek, de még nem kaptak válaszolt. (Átlátszó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.