Átlátszó: Azbesztpor száll a Széchényi Könyvtárban, az intézmény hallgat

Az Átlótszó úgy tudja, az Országos Széchényi Könyvtár azért odázná el az épület 8. emeletének teljes azbesztmentesítését, mert ugyan mértek azbesztmennyiséget, de az állítólag nem éri el az egészségügyi határértéket a porban szálló szennyezés. Az azbeszttartalmú födém alatt, a 8. emeleten a terv szerint több tucat munkaállomást alakítanának ki, hogy tömeges digitalizálást folytassanak a 10 milliárd forint közpénzbe kerülő Országos Könyvtári Rendszer-projektben.

Fotó: Kárász Lajos/Országos Széchényi Könyvtár/Flickr

A Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége a lap birtokába került, január 25-én kelt előzetes szakvéleményében – amit a könyvtár rendelt meg – azt írta: „Egészségre veszélytelen azbeszt mennyiséget még semmilyen tudományos vizsgálat sem állapított meg.” A szakértők január közepén járták be az érintett területeket, és többek között megállapították, hogy:

„A déli és az északi gépház keleti oldalán megtekintett, vakolattal nem rendelkező, látszó azbeszttartalmú szigetelőanyagok olyan mértékben elveszették a szilárdságukat, hogy sok helyen külső behatás – huzat, épületrezgés – nélkül is leesnek a földre, onnan pedig a légmozgásoktól irányítottan juthatnak el az épület különböző részeibe.”

Azt írják, „a szakszerű, az érvényes szabályozás szerint is elfogadható beavatkozásra csak egy lehetőség van: az előírások szerinti azbesztmentesítés”.

Az Átlátszó megkérdezte az OSZK-t, hogy ismerik-e az előzetes szakvéleményt, és milyen lépéseket terveznek, de még nem kaptak válaszolt. (Átlátszó)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.