A 92 éves egykori miniszterelnök vezetésével győzött az ellenzék Malajziában

külföld
2018 május 9., 18:25
comments 32

Elképesztő eredménnyel zárult a malajziai választás: úgy fest, hogy a 92 éves Mahathir Mohamed volt miniszterelnök vezette ellenzéki tömörülés nyert: 115 helyet szereztek a parlamentben, míg a kormányzáshoz 112 hely kell. 

Ezzel több mint 60 év után szakad meg a Barisan Nasional (BN, Nemzeti Front) párt uralma, melynek vezetője az eddigi miniszterelnök, Najib Razak. 

photo_camera Fotó: Muhammad Shahrizal/NurPhoto

A malajziai választás bővelkedett a rendkívüli fordulatokban: egyrészt Najib maga is a most nyugdíjazásából visszatérő Mahathir Mohamed párttársa és kegyeltje. Najib nevéhez fűződik az elmúlt évek óriási korrupciós botránya: a Wall Street Journal amerikai napilap és a Sarawak Report londoni székhelyű oknyomozó portál 2015-ben feltárta, hogy a kormányfő 2,67 milliárd ringgitnek (a jelenlegi árfolyam szerint csaknem 180 milliárd forintnak) megfelelő összeget irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló 1Malaysia Development Berhad (1MDB) stratégiai fejlesztési alaptól saját bankszámláira. Mind Najib, mind az 1MDB cáfolta, hogy bűncselekmény történt. A malajziai ügyészség egyik vizsgálata 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt e vádak alól. 

Már az előző, 2013-as választásokon is több szavazatot szerzett az ellenzék, de nem voltak elegen a kormányalakításhoz, míg a BN képes volt koalíciót formálni. 

Az akkori ellenzéki vezért, Anwar Ibrahimot 2015-ben öt év börtönre ítélték szodómia vádjával, amit azonban a legtöbben egyszerű politikai leszámolásnak tartottak. Anwar jelenleg is börtönbüntetését tölti, várhatóan júniusban szabadulhat, és a választás előtt egy nappal a kórházból üzent, hogy arra kéri az embereket, szavazzanak az ellenzéki tömörülésre. 

Mahathir 2016-ban hagyta ott a koalíciót, éppen a korrupcióra hivatkozva. 

Az ellenzék győzelme azért is nagy dolog, mert az utóbbi időben a kormány több lépéssel is igyekezett segíteni magán: egyrészt átrajzolták a választási térképet, mellyel a kritikusok szerint erősen maguknak kedveztek. Másrészt pedig választási megfigyelők jelentettek visszaéléseket az utóbbi napokból. 

A kormány emellett elfogadott egy kamu hírek ellen hozott törvényt, amit az ellenzék szerint arra használhattak fel, hogy a kormányellenes hangokat elnémítsák. Mahathir ellen is nyomozás indult e törvény nyomán. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt